Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Geheim schitterende schildschubje diamantsnuitkever ontrafeld

21 december 2011
Diamantsnuitkever

De unieke eigenschappen van het schitterende schildschubje van de diamantsnuitkever zijn ontrafeld door onderzoekers van de RUG en worden 21 december 2011 gepubliceerd in Interface, Journal of the Royal Society.

Het schildje van de diamantsnuitkever, Entimus imperialis, wordt gekenmerkt door een patroon van schitterende, kleurrijke vlekken. Deze worden veroorzaakt door geconcentreerde groepjes van buitengewoon sterk spiegelende schubjes. De kleurrijke spiegelingen zijn het gevolg van de nanotechnologische eigenschappen van de skeletstructuren in de schubben, die functioneren als fotonische kristallen.

De unieke optische eigenschappen van de keverschubben konden onlangs worden ontrafeld dankzij een nieuwe optische afbeeldingstechniek. Dankzij deze techniek is het nu mogelijk om in één beeld zichtbaar te maken hoe een voorwerp het licht dat erop valt reflecteert. Hierdoor is duidelijk geworden dat de structuren in de snuitkeverschubben geoptimaliseerd zijn voor sterke spiegeling. Bij het ontwerpen van nieuwe toepassingen zal deze nieuwe kennis sterk stimulerend werken.

Het artikel is online beschikbaar: http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2011/nieuwsberichten/RSIF20110730p.pdf

Noot voor de redactie

Nadere informatie: prof.dr. Doekele Stavenga, Computational Physics, tel. 050-363 4785, d.g.stavenga@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...