Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Geheim schitterende schildschubje diamantsnuitkever ontrafeld

21 december 2011
Diamantsnuitkever

De unieke eigenschappen van het schitterende schildschubje van de diamantsnuitkever zijn ontrafeld door onderzoekers van de RUG en worden 21 december 2011 gepubliceerd in Interface, Journal of the Royal Society.

Het schildje van de diamantsnuitkever, Entimus imperialis, wordt gekenmerkt door een patroon van schitterende, kleurrijke vlekken. Deze worden veroorzaakt door geconcentreerde groepjes van buitengewoon sterk spiegelende schubjes. De kleurrijke spiegelingen zijn het gevolg van de nanotechnologische eigenschappen van de skeletstructuren in de schubben, die functioneren als fotonische kristallen.

De unieke optische eigenschappen van de keverschubben konden onlangs worden ontrafeld dankzij een nieuwe optische afbeeldingstechniek. Dankzij deze techniek is het nu mogelijk om in één beeld zichtbaar te maken hoe een voorwerp het licht dat erop valt reflecteert. Hierdoor is duidelijk geworden dat de structuren in de snuitkeverschubben geoptimaliseerd zijn voor sterke spiegeling. Bij het ontwerpen van nieuwe toepassingen zal deze nieuwe kennis sterk stimulerend werken.

Het artikel is online beschikbaar: http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2011/nieuwsberichten/RSIF20110730p.pdf

Noot voor de redactie

Nadere informatie: prof.dr. Doekele Stavenga, Computational Physics, tel. 050-363 4785, d.g.stavenga@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...