Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Geheim schitterende schildschubje diamantsnuitkever ontrafeld

21 december 2011
Diamantsnuitkever

De unieke eigenschappen van het schitterende schildschubje van de diamantsnuitkever zijn ontrafeld door onderzoekers van de RUG en worden 21 december 2011 gepubliceerd in Interface, Journal of the Royal Society.

Het schildje van de diamantsnuitkever, Entimus imperialis, wordt gekenmerkt door een patroon van schitterende, kleurrijke vlekken. Deze worden veroorzaakt door geconcentreerde groepjes van buitengewoon sterk spiegelende schubjes. De kleurrijke spiegelingen zijn het gevolg van de nanotechnologische eigenschappen van de skeletstructuren in de schubben, die functioneren als fotonische kristallen.

De unieke optische eigenschappen van de keverschubben konden onlangs worden ontrafeld dankzij een nieuwe optische afbeeldingstechniek. Dankzij deze techniek is het nu mogelijk om in één beeld zichtbaar te maken hoe een voorwerp het licht dat erop valt reflecteert. Hierdoor is duidelijk geworden dat de structuren in de snuitkeverschubben geoptimaliseerd zijn voor sterke spiegeling. Bij het ontwerpen van nieuwe toepassingen zal deze nieuwe kennis sterk stimulerend werken.

Het artikel is online beschikbaar: http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2011/nieuwsberichten/RSIF20110730p.pdf

Noot voor de redactie

Nadere informatie: prof.dr. Doekele Stavenga, Computational Physics, tel. 050-363 4785, d.g.stavenga@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...