Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Geheim schitterende schildschubje diamantsnuitkever ontrafeld

21 december 2011
Diamantsnuitkever

De unieke eigenschappen van het schitterende schildschubje van de diamantsnuitkever zijn ontrafeld door onderzoekers van de RUG en worden 21 december 2011 gepubliceerd in Interface, Journal of the Royal Society.

Het schildje van de diamantsnuitkever, Entimus imperialis, wordt gekenmerkt door een patroon van schitterende, kleurrijke vlekken. Deze worden veroorzaakt door geconcentreerde groepjes van buitengewoon sterk spiegelende schubjes. De kleurrijke spiegelingen zijn het gevolg van de nanotechnologische eigenschappen van de skeletstructuren in de schubben, die functioneren als fotonische kristallen.

De unieke optische eigenschappen van de keverschubben konden onlangs worden ontrafeld dankzij een nieuwe optische afbeeldingstechniek. Dankzij deze techniek is het nu mogelijk om in één beeld zichtbaar te maken hoe een voorwerp het licht dat erop valt reflecteert. Hierdoor is duidelijk geworden dat de structuren in de snuitkeverschubben geoptimaliseerd zijn voor sterke spiegeling. Bij het ontwerpen van nieuwe toepassingen zal deze nieuwe kennis sterk stimulerend werken.

Het artikel is online beschikbaar: http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2011/nieuwsberichten/RSIF20110730p.pdf

Noot voor de redactie

Nadere informatie: prof.dr. Doekele Stavenga, Computational Physics, tel. 050-363 4785, d.g.stavenga@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.