Functional development at school age of newborn infants at risk
Promotie: mw. E. Roze, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Functional development at school age of newborn infants at risk
Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos
Faculteit: Medische Wetenschappen
Brandwerende stoffen verstoren ontwikkeling jonge kinderen
Brandwerende stoffen, die overal ter wereld in elektronica, kleding en meubels worden verwerkt, hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van jonge kinderen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Elise Roze.
Nog voor de geboorte kunnen kinderen met brandwerende stoffen in aanraking komen. Wanneer de moeder aan de stoffen wordt blootgesteld, komen ze in haar lichaam terecht. Vervolgens bereiken de stoffen via de placenta het lichaam van het ongeboren kind. Ze hebben een negatieve invloed op onder meer fijne motoriek en aandacht bij kinderen in de schoolleeftijd, concludeert Roze.
Voorts stelt Roze vast dat in te vroeg geboren kinderen met een bepaalde hersenlaesie (een cerebraal veneus infarct) de ontwikkeling beter is dan tot nog toe werd aangenomen. In sommige ziekenhuizen wordt de behandeling soms gestopt wanneer zo’n infarct optreedt, omdat het een zeer slechte prognose zou hebben. De conclusies uit het onderzoek van Roze maken betere behandelbeslissingen mogelijk.
Elise Roze (Kampen, 1985) studeert geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis, onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Roze promoveert binnen het MD/PhD-traject van het UMCG, waarbinnen de opleiding Geneeskunde wordt gecombineerd met promotieonderzoek; binnenkort studeert ze af als arts.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.