Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Genetics of clear cell renal carcinoma: new tumor suppressor genes and aberrant chromatin regulation

07 december 2011

Promotie: dhr. G. Duns, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Genetics of clear cell renal carcinoma: new tumor suppressor genes and aberrant chromatin regulation

Promotor(s): prof.dr. R.M.W. Hofstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Genetische achtergrond heldercellige niercelcarcinomen nader in kaart gebracht

De korte arm van chromosoom 3 bevat verschillende genen die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van de meest voorkomende soort nierkanker: heldercellige niercelcarcinomen (ccRCCs). Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Gerben Duns.

Bij heldercellige niercelcarcinomen is de korte arm van chromosoom 3 vaak afwezig. Dit is een aanwijzing dat dit deel van het genoom genen bevat die deze vorm van kanker onderdrukken. Voor Duns was dit aanleiding om het betreffende chromosoom te onderzoeken met behulp van de technieken GINI en targeted exome sequencing.

Duns identificeerde vier genen die betrokken zijn bij het ontstaan van ccRCC’s. Verschillende van deze genen coderen voor eiwitten die een rol spelen bij het modificeren van histonen en het modelleren van chromatine, zo laat de promovendus verder zien. Hij concludeert dat verstoring van de regulatie van chromatine een essentiële gebeurtenis lijkt in de ontwikkeling van ccRCCs. Hiermee heeft Duns aangrijpingspunten gevonden voor nader onderzoek naar deze ziekte. Wellicht kunnen de opgedane inzichten bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn.

Gerben Duns (Apeldoorn, 1981) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.