Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bloed, zweet en vaten – de conceptuele integratie van een perfecte operatie en optimale individuele risico-inschatting

29 november 2011

Oratie: dhr. prof.dr. C.J.A.M. Zeebregts, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Bloed, zweet en vaten – de conceptuele integratie van een perfecte operatie en optimale individuele risico-inschatting

Leeropdracht: Vaatchirurgie, i.h.b. de genese, imaging en behandeling van vaatwandschade

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In zijn oratie beschrijft prof.dr. Clark Zeebregts de ontwikkelingen op het gebied van de vaatchirurgie. De laatste decennia is er veel vooruitgang geboekt ten einde te komen tot ‘de perfecte vaatoperatie’. Naast allerlei technische ontwikkelingen komen thans in een streven naar verdere perfectie diverse begrippen naar voren die 10 jaar geleden niet eens bestonden, zoals certificering, normering, volume criteria, kwaliteitsaudits en het Vaatkeurmerk.

De (symptomatische) halsslagadervernauwing en de verwijding van de buikslagader zijn voorbeelden waarbij met een electieve operatie een risico-reductie kan worden bereikt op het ontstaan van respectievelijk een invaliderende beroerte en een aortaruptuur. Maar de vraag blijft: maken wij wel de juiste keuzes? We proberen de mogelijke gevaren van een vaataandoening te voorkomen, maar welke patiënt krijgt nu een beroerte of een ruptuur?

Nieuwe moleculaire beeldvormende technieken zullen ons helpen bij de juiste selectie van patiënten. Door allerlei ontwikkelingen op dat gebied zullen we ook met steeds hogere nauwkeurigheid risicoschattingen van vaataandoeningen kunnen maken. Met BioOptische beeldvorming kan, door gebruik te maken van specifieke moleculaire probes en een speciale golflengte van licht (near-infrared), inflammatoire, proteolytische en angio genetische activiteit worden afgebeeld. Met multi-spectraal optoacoustische tomografie kan dat ook driedimensionaal.

Voor de humane toepassing zijn we met PET en SPECT echter verder, maar de zoektocht naar de meest specifieke tracer en daarmee beste risico-indicator gaat nog voort, alsook het optimaliseren van de resolutie van de apparatuur. Met alle voortschrijdende minimaal invasieve technieken, inclusief gefenestreerde en branched endoprotheses en drug-eluting stents, zullen we nagenoeg de perfecte vaatoperatie gaan bereiken, maar het belangrijkste doel zal blijven om die patiënten te selecteren voor operatie die dit ook echt nodig hebben.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws