Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Targeting apoptosis in cancer cells: improving TRAIL death receptor signaling

30 november 2011

Promotie: mw. A. Meijer, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Targeting apoptosis in cancer cells: improving TRAIL death receptor signaling

Promotor(s): prof.dr. S. de Jong, prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. F.A.E. Kruyt

Faculteit: Medische Wetenschappen

Eiwit TRAIL verhoogt effectiviteit kankerbehandeling

Het eiwit TRAIL, dat in het normale immuunsysteem ontstekingen helpt te onderdrukken, is een belangrijk instrument in de strijd tegen kanker. Het bindt zich wel aan gezonde cellen, maar richt er geen schade aan. Als het zich aan een kankercel bindt, kan het deze uitschakelen. Door het gebruik van TRAIL-receptorgerichte middelen kunnen bestaande kankermedicijnen effectiever worden, zo hebben preklinische studies aangetoond.

Onderzoek van promovenda Annemieke Meijer laat zien dat door het toepassen van verschillende nieuwe combinatietherapieën met rhTRAIL celdood sterk kan worden verhoogd in onder meer eierstokkanker- en longkankercellen. Ook blijkt dat rhTRAIL de effectiviteit van verschillende vormen van chemotherapie en remming van insulinereceptoren kan vergroten.

Ook testte Meijer een nieuw model om de effectiviteit van (combinatie)therapieën te onderzoeken. Vers tumormateriaal van eierstokkankerpatiënten werd in dunne plakjes gesneden, die individueel werden gekweekt en behandeld. Ze toont aan dat de combinatie van een MDM2 remmer, chemotherapie en rhTRAIL leidt tot massale sterfte van kankercellen in gekweekte tumorplakjes. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze nieuwe combinatiestrategieën geschikt zijn voor toepassing in de kliniek.

Annemieke Meijer (Groningen, 1981) studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Top Instituut Pharma. Meijer is inmiddels in opleiding tot docent biologie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 09 augustus 2018

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

 • 27 juli 2018

  Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'

  Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische...