Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Targeting apoptosis in cancer cells: improving TRAIL death receptor signaling

30 november 2011

Promotie: mw. A. Meijer, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Targeting apoptosis in cancer cells: improving TRAIL death receptor signaling

Promotor(s): prof.dr. S. de Jong, prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. F.A.E. Kruyt

Faculteit: Medische Wetenschappen

Eiwit TRAIL verhoogt effectiviteit kankerbehandeling

Het eiwit TRAIL, dat in het normale immuunsysteem ontstekingen helpt te onderdrukken, is een belangrijk instrument in de strijd tegen kanker. Het bindt zich wel aan gezonde cellen, maar richt er geen schade aan. Als het zich aan een kankercel bindt, kan het deze uitschakelen. Door het gebruik van TRAIL-receptorgerichte middelen kunnen bestaande kankermedicijnen effectiever worden, zo hebben preklinische studies aangetoond.

Onderzoek van promovenda Annemieke Meijer laat zien dat door het toepassen van verschillende nieuwe combinatietherapieën met rhTRAIL celdood sterk kan worden verhoogd in onder meer eierstokkanker- en longkankercellen. Ook blijkt dat rhTRAIL de effectiviteit van verschillende vormen van chemotherapie en remming van insulinereceptoren kan vergroten.

Ook testte Meijer een nieuw model om de effectiviteit van (combinatie)therapieën te onderzoeken. Vers tumormateriaal van eierstokkankerpatiënten werd in dunne plakjes gesneden, die individueel werden gekweekt en behandeld. Ze toont aan dat de combinatie van een MDM2 remmer, chemotherapie en rhTRAIL leidt tot massale sterfte van kankercellen in gekweekte tumorplakjes. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze nieuwe combinatiestrategieën geschikt zijn voor toepassing in de kliniek.

Annemieke Meijer (Groningen, 1981) studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Top Instituut Pharma. Meijer is inmiddels in opleiding tot docent biologie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...

 • 23 mei 2018

  Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport

  Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zijn twee belangrijke maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen en ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals...