Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Leadership and diversity effectiviness in a large multinational organization

24 november 2011

Promotie: mw. J. Brassey-Schouten, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Leadership and diversity effectiviness in a large multinational organization

Promotor(s): prof.dr. A.M. Sorge, prof.dr. A. van Witteloostuijn

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Leiderschap en diversiteit in multinationals

Effectiviteit van leiderschap en diversiteit krijgen veel aandacht binnen de multinationals van vandaag. De belangrijkste reden is een groeiend geloof en vertrouwen dat leiders en diversiteit een verschil kunnen maken voor de prestatie van een organisatie. In het onderzoek van Jacqueline Brassey zijn deze onderwerpen bekeken vanuit het perspectief van de werknemers binnen een grote multinationale organisatie. De meningen van werknemers over het leiderschap en hun demografische gegevens werden verzameld middels een grootschalige wereldwijde vragenlijst. Informatie over prestaties werd verzameld via de financiële en supply chain systemen.

De percepties die medewerkers hebben van het senior en lijnmanagement zijn positief gerelateerd aan de performance van een unit. De lijnmanager is een belangrijke ambassadeur voor het senior leiderschap. Hij of zij beïnvloedt de prestatie van de organisatie-unit ook door de mening van de werknemer over het strategisch leiderschap te beïnvloeden. Verder bouwen het strategisch en transformationeel leiderschap een sterkere overeenstemming binnen de organisatie. Het onderzoek laat zien dan die organisatie-units waar de werknemers het sterk eens zijn en zich positief tonen over het leiderschap beter presteerden dan de units waar werknemers veel van mening verschilden en minder positief waren over het leiderschap.

Het verband tussen diversiteit en prestatie ligt minder voor de hand dan vaak wordt aangenomen. In sommige situaties leidt diversiteit tot een slechtere prestatie, in andere situaties tot betere prestatie. Leiders kunnen een belangrijke rol spelen in het ontluiken van de voordelen van diversiteit.

Jacqueline Brassey-Schouten (Aalburg, 1973) studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Zij promoveerde aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Tegenwoordig is Brassey werkzaam als docent bij de Luiss Business School voor MBA-studenten in Rome.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws