Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Treatment impact on the intestinal microbiota

23 november 2011

Promotie: dhr. R.F.J. Benus, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Treatment impact on the intestinal microbiota

Promotor(s): prof.dr. T.S. van der Werf, prof.dr. J.E. Degener

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bestrijden darmbacteriën levert onbedoeld schade op

Bij het bestrijden van darmbacteriën op de intensive care wordt soms onbedoeld schade toegebracht aan de bacteriehuishouding. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Robin Benus.

Bij Selectieve Darm Decontaminatie (SDD) worden via een maagslang antibiotica ingebracht in de darmen. Dit is om schadelijke darmbacteriën te bestrijden. Hierbij worden echter bepaalde groepen gunstige bacteriën - vooralF. prausnitzii- sterk onderdrukt.F. prausnitziiproduceren boterzuur dat essentieel is voor een gezond darmslijmvlies. Daarnaast neemt een andere groep bacteriën - deenterokokken- juist toe. Meestal worden deze bacteriën als betrekkelijk onschuldig beschouwd, maar ze kunnen ook ernstige infecties veroorzaken, zo stelt Benus vast.

Een andere methode om darmbacteriën te bestrijden, is door bacteriën in de mond en keel te bestrijden. Dit wordt Selectieve Ororfaryngeale Decontaminatie (SOD) genoemd. Net als SDD vermindert SOD de sterfte op te intensive care. SOD heeft minder onbedoelde effecten dan SDD, zo blijkt. Ten slotte stelt Benus vast dat de hoeveelheid gezonde bacteriën in de darmen van IC-patiënten toeneemt, wanneer aan hun sondevoeding de juiste voedingsvezels worden toegevoegd.

Robin Benus (Hoogezand-Sappemeer, 1979) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Benus is in opleiding tot arts-microbioloog in het AZM Maastricht.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...