Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kinase activity profiling in pediatric brain tumors: a novel strategy for the identification of drugable targets

02 november 2011

Promotie: dhr. A.H. Sikkema, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Kinase activity profiling in pediatric brain tumors: a novel strategy for the identification of drugable targets

Promotor(s): prof.dr. E.S.J.M. de Bont, prof.dr. M. Peppelenbosch, prof.dr. W.A. Kamps

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in signaaltransductie in tumorcel

Het wordt steeds duidelijker dat veranderingen in de signaaltransductie, het doorgeven van signalen binnen een cel, een bepalende rol spelen bij het verloop van kanker. De signalen binnen een kankercel – bijvoorbeeld om door te groeien, te starten met delen, of af te sterven – worden voornamelijk doorgegeven door middel van eiwitten, waaronder kinases. Er zijn al tal van medicijnen ontwikkeld om signaaltransductie te beïnvloeden. Maar de effectiviteit van deze medicijnen, de zogenoemde kinaseremmers, valt nog tegen. Dit omdat ze nog niet gericht genoeg kunnen worden ingezet: het is nog niet duidelijk genoeg op welke kinases de medicijnen precíes moeten aangrijpen.

Erik Sikkema bracht de activiteit van kinases en de signaaltransductie bij een aantal vormen van kinderhersentumor in kaart. Hij onderzocht onder meer grote aantallen biopten in het laboratorium, met de nieuwe PamChip-onderzoeksmethode. De promovendus stelt vast dat er aanzienlijke overlap bestaat in de activiteit van kinases bij verschillende hersentumoren en toonde ook tumorspecifieke kinase-activiteit aan. Daarnaast leverde het onderzoek nieuwe inzichten op in de signaaltransductie die leidt tot de vorming van bloedvaten binnen tumoren. De inzichten die het onderzoek opleverde kunnen helpen om de beschikbare kinaseremmers effectiever in zetten, en in de toekomst kankerbehandeling beter op de individuele patiënt af te stemmen.

Erik Sikkema (Leens, 1983) studeerde medische biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Kinderoncologie/Hematologie van het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting Kinderoncologie Groningen. Sikkema blijft werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...