Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Richard Dawkins eregast bij opening biologiegebouw

Publiekslezing 12 januari 2012
18 november 2011

De internationaal vermaarde evolutiebioloog en auteur Richard Dawkins zal op 12 en 13 januari 2012 de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen bezoeken om het nieuwe gebouw voor biologie te openen. Op donderdag 12 januari geeft Dawkins een publieke lezing in de Nieuwe Kerk. Op vrijdag 13 januari gaat hij in debat met een selecte groep biologiestudenten om aansluitend het nieuwe gebouw, Linnaeusborg genaamd, officieel te openen.

Dawkins is een van de meest vooraanstaande schrijvers over de evolutietheorie. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn populair-wetenschappelijke boeken God als misvatting en Het grootste spektakel ter wereld. Als pleitbezorger van het rationalisme en atheïsme komt Dawkins vaak in discussie met aanhangers van andere overtuigingen. Hij heeft meegewerkt aan een groot aantal televisiedocumentaires en is mede-oprichter van de Richard Dawkins Foundation for Reason and Science.

Dawkins was jarenlang verbonden aan de universiteit van Oxford, waar hij van 1995 tot 2008 als eerste de leerstoel Simonyi Professorship for the Public Understanding of Science bekleedde. Als wetenschapper werd hij verkozen tot lid van de Britisch Royal Society, het Britse academische genootschap voor natuurwetenschappen, en als schrijver tot de Royal Society of Literature.

Biologie in Groningen

‘Wij zijn bijzonder vereerd dat een eminente wetenschapper en auteur als Dawkins ons wil bezoeken’, zegt prof. dr. Peter van Haastert, bestuurslid onderwijs van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De faculteit biedt onderwijs en onderzoek op diverse terreinen van de biologie variërend van ecologie, gedragsbiologie, evolutionaire biologie tot biomoleculaire wetenschappen. Als enige universiteit in Nederland kunnen studenten er ook een master in mariene biologie volgen.

Populair-wetenschappelijke lezing Nieuwe Kerk

Op donderdag 12 januari 2012 houdt Richard Dawkins een populair-wetenschappelijke lezing in de Nieuwe Kerk met de titel The Tyranny of the Qualitative mind. Aanvang: 20.00 uur. De lezing wordt georganiseerd door de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en Studium Generale Groningen. Kaarten zijn vanaf 5 december te reserveren bij Studium Generale, Oude Boteringestraat 13, of via www.rug.nl/studium.

Op www.rug.nl/DawkinsInGroningen vindt u algemene informatie over de evenementen voor de opening van de Linnaeusborg (Nijenborgh 7). De openingsceremonie en het studentendebat zijn besloten bijeenkomsten.

Omdat op 12 januari het Eurosonic Noorderslagfestival in Groningen is, vindt de lezing van Dawkins plaats in een  andere kerk dan eerder aangekondigd, namelijk in de Nieuwe Kerk (Nieuwe Boteringestraat)

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:58

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...