Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Veni voor acht Groningse onderzoekers

18 oktober 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan acht jonge, recent gepromoveerde onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met deze financiering kunnen de zeer getalenteerde wetenschappers gedurende een periode van drie jaar onderzoek doen.

De Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO is één van de meest prestigieuze subsidies voor jonge onderzoekers. Het verkrijgen van een Veni geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.

Opvallend talent

De aanvragen voor Veni-subsidies worden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent bezitten voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Zij behoren internationaal tot de top van hun veld.

Vernieuwingsimpuls

De Veni-subsidie is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls ( www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls ). De andere twee zijn de Vidi (voor ervaren postdocs) en de Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. Met de Vernieuwingsimpuls biedt NWO talentvolle onderzoekers de kans vernieuwend en grensverleggend onderzoek te doen.

Gehonoreerde projecten

Eiwitnanoporiën als nanoreactoren
Dr. A.J. (Arnold) Boersma (m) RUG - GBB
De onderzoekers zullen een eiwitnanoporie op een nieuwe manier construeren, zodat deze eiwitten toegepast kunnen worden als nanoreactoren. In de nanoporiën worden de belangrijkste chemische omzettingen bestudeerd en inzichten verkregen die niet toegankelijk zijn met behulp van bestaande technieken.

Inslagen van kosmische neutrinos op de maan
Dr. S. Buitink, RUG - Kernfysisch Versneller Instituut (KVI)
De aarde ondervindt een voortdurend bombardement van kosmische deeltjes. Waar komen ze vandaan en hoe worden ze geproduceerd? Dat zijn belangrijke vragen in de astrofysica en nieuwe detectie methoden zijn nodig om de antwoorden te vinden. In dit onderzoek wordt een techniek ontwikkeld om de inslagen van kosmische neutrinos in de maan te meten met de revolutionaire Nederlandse radiotelescoop LOFAR.

Climate change, extreme droughts and biodiversity conservation
Dr. J. (Jofre) Carnicer (m) RUG - Community and Conservation Ecology Group (COCON)
Climate change is causing more frequent and warmer extreme drought events that impact European biodiversity. The researchers will quantify the response of forests, birds and butterflies to extreme droughts using demographic and genetic techniques.

Archaeology of the Milky Way Galaxy
Dr. S. (Shoko) Jin (v) RUG - Astronomy
The outskirts of our Milky Way Galaxy host streams of stars and gas that were stripped from smaller galaxies during fatal, close encounters. By studying their motions, this project aims to determine the distribution of the invisible dark matter around our Galaxy.

Verbeterde therapie voor diabetes
Dr. H.J. (Hiddo) Lambers Heerspink (m) UMCG – Klinische Farmacologie
Ondanks huidige geneesmiddelen lopen patiënten met type-2 diabetes een groot risico op hart- en vaatziekten. Een reden is dat de ingestelde ther apie onvoldoende wordt aangepast aan de individuele patiënt. De onderzoekers bestuderen waardoor patiënten verschillend reageren op geneesmiddelen om zo de effectiviteit van therapieën te vergroten.

Zuurstof als bouwsteen
Dr. E. (Edwin) Otten (m) RUG - Moleculair anorganische chemie
De inbouw van zuurstofatomen in moleculen is een belangrijke stap in het maken van bijvoorbeeld medicijnen. Rechtstreeks zuurstof (O2) uit de lucht gebruiken heeft grote voordelen, maar is problematisch doordat ongewenste reacties optreden. De onderzoekers ontwikkelen nieuwe manieren om O2 als bouwsteen in synthese mogelijk te maken.

Omgaan met bewijs
Dr. B.P. (Bryan) Renne (m) RUG - Faculteit Wijsbegeerte
Als je geconfronteerd wordt met bewijs veranderen soms je overtuigingen over wat waar is. In dit project wordt een theorie ontwikkeld over hoe je dit het beste kunt doen.

Complete niet-invasieve scan voor afbeelding van hartziekte
Dr. R. (Rozemarijn) Vliegenthart (v) CMINEN / UMCG – Radiologie
Bij patiënten met pijn op de borst kan een nieuwe CT-scanner tegelijkertijd kransslagadervernauwing en doorbloeding van de hartspier afbeelden. Onderzocht wordt of met slechts één gecombineerd non-invasief onderzoek direct besloten kan worden of een invasieve behandeling moet plaatsvinden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws