Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

UMCG en RUG starten onderzoek naar toegang tot zorg voor jeugd

04 oktober 2011

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen zijn een meerjarig onderzoek gestart naar de toegang tot zorg voor jeugd met gedragsmatige- en emotionele problemen. Doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen langs welke wegen de kinderen en jongeren in de zorg terecht komen, welke barrières zij daarbij ervaren, welke hulp en ondersteuning zij krijgen en wat de langetermijneffecten zijn op de problemen van hen en hun gezin. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan de toegang tot de zorg voor jeugd in de provincie Groningen worden verbeterd.

Dit onderzoek brengt de zorg aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar in kaart. Via de GGD Groningen, de jeugdzorginstelling Elker en de ggz-instellingen Accare en Jonx|Lentis worden ruim 2200 kinderen drie jaar lang gevolgd in hun pad door de zorg. Ter vergelijking worden ook 800 kinderen gevolgd die geen gebruik maken van dergelijke zorgvoorzieningen. Deze kinderen worden geworven via scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Enkele honderden kinderen, jongeren en ouders doen al mee met het onderzoek. Meedoen betekent dat de jongere van 12 jaar en ouder en één van de ouders of verzorgers verspreid over drie jaren, vijf keer een vragenlijst invullen. Als dank voor het invullen van de vragenlijst krijgt de jongere en de ouder iedere keer na het invullen van een vragenlijst, een VVV-cadeaubon van €10.

Het onderzoek is in april 2011 gestart met subsidie van onder andere Zorg Onderzoek Nederland (ZON Mw) en de provincie Groningen en loopt door tot begin 2014. Dit onderzoek luistert naar de naam TAKE CARE, dat staat voor Tracing Achievements, Keyprocesses and Efforts in professional care for Children and Adolescents REsearch. TAKE CARE is onderdeel van de academische werkplaats zorg voor jeugd Noord-Nederland, C4Youth.

Meer informatie over het onderzoek en academische werkplaats C4Youth is te vinden op http://www.c4youth.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...