Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Natasha Maurits - Visualization of complex neurophysiological data: background, methods and applications

25 oktober 2011

After introducing myself and my field of research, I would like to present the results of a fruitful multidisciplinary collaboration between Prof. Roerdink’s group of Scientific Visualization and Computer Graphics (RuG) and myself concerning data-driven analysis and visualization of high-dimensional brain data, resulting from 128-channel electroencephalography (EEG) recordings.

Synchronous electrical (EEG) activity in different brain regions is generally assumed to imply functional relationships between these regions. A measure for this synchrony is EEG coherence, calculated between pairs of electrode signals as a function of frequency. A typical data-driven visualization of EEG coherence is a graph layout, with vertices representing electrodes and edges representing significant coherences between electrode signals. A drawback of this layout is its visual clutter for multichannel EEG. To reduce clutter, we defined a functional unit (FU) as a data-driven region of interest. Different methods were studied to identify FUs, taking neurophysiological principles into account. I will here discuss these methods and extensions to allow within- and between-group analysis. Finally, the application of these methods to the study of mental fatigue and neurodegenerative disease will be explained.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...