Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Natasha Maurits - Visualization of complex neurophysiological data: background, methods and applications

25 oktober 2011

After introducing myself and my field of research, I would like to present the results of a fruitful multidisciplinary collaboration between Prof. Roerdink’s group of Scientific Visualization and Computer Graphics (RuG) and myself concerning data-driven analysis and visualization of high-dimensional brain data, resulting from 128-channel electroencephalography (EEG) recordings.

Synchronous electrical (EEG) activity in different brain regions is generally assumed to imply functional relationships between these regions. A measure for this synchrony is EEG coherence, calculated between pairs of electrode signals as a function of frequency. A typical data-driven visualization of EEG coherence is a graph layout, with vertices representing electrodes and edges representing significant coherences between electrode signals. A drawback of this layout is its visual clutter for multichannel EEG. To reduce clutter, we defined a functional unit (FU) as a data-driven region of interest. Different methods were studied to identify FUs, taking neurophysiological principles into account. I will here discuss these methods and extensions to allow within- and between-group analysis. Finally, the application of these methods to the study of mental fatigue and neurodegenerative disease will be explained.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...