Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Natasha Maurits - Visualization of complex neurophysiological data: background, methods and applications

25 oktober 2011

After introducing myself and my field of research, I would like to present the results of a fruitful multidisciplinary collaboration between Prof. Roerdink’s group of Scientific Visualization and Computer Graphics (RuG) and myself concerning data-driven analysis and visualization of high-dimensional brain data, resulting from 128-channel electroencephalography (EEG) recordings.

Synchronous electrical (EEG) activity in different brain regions is generally assumed to imply functional relationships between these regions. A measure for this synchrony is EEG coherence, calculated between pairs of electrode signals as a function of frequency. A typical data-driven visualization of EEG coherence is a graph layout, with vertices representing electrodes and edges representing significant coherences between electrode signals. A drawback of this layout is its visual clutter for multichannel EEG. To reduce clutter, we defined a functional unit (FU) as a data-driven region of interest. Different methods were studied to identify FUs, taking neurophysiological principles into account. I will here discuss these methods and extensions to allow within- and between-group analysis. Finally, the application of these methods to the study of mental fatigue and neurodegenerative disease will be explained.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...