Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Natasha Maurits - Visualization of complex neurophysiological data: background, methods and applications

25 oktober 2011

After introducing myself and my field of research, I would like to present the results of a fruitful multidisciplinary collaboration between Prof. Roerdink’s group of Scientific Visualization and Computer Graphics (RuG) and myself concerning data-driven analysis and visualization of high-dimensional brain data, resulting from 128-channel electroencephalography (EEG) recordings.

Synchronous electrical (EEG) activity in different brain regions is generally assumed to imply functional relationships between these regions. A measure for this synchrony is EEG coherence, calculated between pairs of electrode signals as a function of frequency. A typical data-driven visualization of EEG coherence is a graph layout, with vertices representing electrodes and edges representing significant coherences between electrode signals. A drawback of this layout is its visual clutter for multichannel EEG. To reduce clutter, we defined a functional unit (FU) as a data-driven region of interest. Different methods were studied to identify FUs, taking neurophysiological principles into account. I will here discuss these methods and extensions to allow within- and between-group analysis. Finally, the application of these methods to the study of mental fatigue and neurodegenerative disease will be explained.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...