Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

David Neal - Facial feedback and the mind-body link

11 oktober 2011

Facial expressions provide more than just a passive window into the mind; they can also shape psychological states through feedback mechanisms that remain only partially understood.  This talk presents new data on two ways that facial feedback signals inform higher-order psychological processes.  Experiments 1 and 2 show that people use feedback from their own face when trying to understand the expressions displayed on others’ faces. Accordingly, when feedback signals were dampened (Experiment 1), people became less accurate at judging the facial expressions of others. In contrast, when feedback signals were amplified (Experiment 2) they became better judges. Experiments 3  and 4 shift the focus to consider the impact of facial feedback on people's level of motivational engagement. Building on basic theories of approach and avoidance motivation, we predicted that people would feel more motivationally engaged, and thus do better, when their facial feedback signals were motivationally compatible with the task they were performing (e.g., making approach expressions during approach-related tasks). Overall, these studies reinforce an embodied view of cognition and suggest that facial expressions do not simply mirror our inner states, but also play a role in actively constructing those states.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...