Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

David Neal - Facial feedback and the mind-body link

11 oktober 2011

Facial expressions provide more than just a passive window into the mind; they can also shape psychological states through feedback mechanisms that remain only partially understood.  This talk presents new data on two ways that facial feedback signals inform higher-order psychological processes.  Experiments 1 and 2 show that people use feedback from their own face when trying to understand the expressions displayed on others’ faces. Accordingly, when feedback signals were dampened (Experiment 1), people became less accurate at judging the facial expressions of others. In contrast, when feedback signals were amplified (Experiment 2) they became better judges. Experiments 3  and 4 shift the focus to consider the impact of facial feedback on people's level of motivational engagement. Building on basic theories of approach and avoidance motivation, we predicted that people would feel more motivationally engaged, and thus do better, when their facial feedback signals were motivationally compatible with the task they were performing (e.g., making approach expressions during approach-related tasks). Overall, these studies reinforce an embodied view of cognition and suggest that facial expressions do not simply mirror our inner states, but also play a role in actively constructing those states.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...