Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

David Neal - Facial feedback and the mind-body link

11 oktober 2011

Facial expressions provide more than just a passive window into the mind; they can also shape psychological states through feedback mechanisms that remain only partially understood.  This talk presents new data on two ways that facial feedback signals inform higher-order psychological processes.  Experiments 1 and 2 show that people use feedback from their own face when trying to understand the expressions displayed on others’ faces. Accordingly, when feedback signals were dampened (Experiment 1), people became less accurate at judging the facial expressions of others. In contrast, when feedback signals were amplified (Experiment 2) they became better judges. Experiments 3  and 4 shift the focus to consider the impact of facial feedback on people's level of motivational engagement. Building on basic theories of approach and avoidance motivation, we predicted that people would feel more motivationally engaged, and thus do better, when their facial feedback signals were motivationally compatible with the task they were performing (e.g., making approach expressions during approach-related tasks). Overall, these studies reinforce an embodied view of cognition and suggest that facial expressions do not simply mirror our inner states, but also play a role in actively constructing those states.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...