Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Econoom Bert Scholtens: ‘Zonder drastisch ingrijpen gaan de pensioenfondsen ten onder’

21 oktober 2011

De financieel onbezorgde oude dag is een illusie. Dat was het altijd al, maar nu lijkt het door te dringen tot het grote publiek èn tot de pensioenfondsen zelf,' zegt prof. dr. Bert Scholtens van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. 'Als we niks doen gaan met name de oude fondsen snel ten onder.'


Voor een duurzaam pensioensysteem in brede zin van het woord moeten alle partijen hun gedrag veranderen. De pensioenaanspraken moeten aangepast worden door de uitkeringen te beperken en de pensioenleeftijd te verhogen. Het eerste kan door aanpassing van het streefpercentage van 70 procent naar bijvoorbeeld 50 procent, het tweede kan door de pensioenleeftijd op 70 jaar te zetten waarbij mensen vanaf hun 63ste geleidelijk minder gaan werken.

De premies moeten in lijn gebracht worden met de benodigde voorzieningen en premievrijstellingen voor werkgevers en werknemers zijn uit den boze. De pensioenfondsen moeten hun beleggingsbeleid aanpassen aan het risicodraagvlak van de deelnemers. In bijna alle gevallen betekent dat minder riskant en anders beleggen.

Lees de gehele blog van prof. dr. Scholtens

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:53

Meer nieuws

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.

 • 05 december 2022

  Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School

  Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...