Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verification of a novel calorimeter concept for studies of charmonium states

31 oktober 2011

Promotie: dhr. E. Guliyev, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Verification of a novel calorimeter concept for studies of charmonium states

Promotor(s): prof.dr. H. Löhner

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Zoektocht naar zeldzame exotische deeltjes

De fysica van elementaire deeltjes heeft aangetoond dat quarks en leptonen tot de fundamentele bouwstenen der materie behoren. Het blijft een uitdaging om de onderliggende mechanismen te begrijpen, die verantwoordelijk zijn voor de massa van samengestelde deeltjes zoals nucleonen, de bouwstenen van atoomkernen, ondanks dat de quark bouwstenen nagenoeg geen massa hebben. Inzicht kan worden verkregen door systemen te bestuderen, die een relatief zwaar ‘charm’ quark bevatten. Ook het aanwijzen van nieuwe “exotische” deeltjes met nog niet geobserveerde quark combinaties zou de geheimen van de sterke wisselwerking kunnen onthullen. Dit soort deeltjes kan worden geproduceerd door annihilatie van intense bundels van antimaterie in de toekomstige FAIR faciliteit in Duitsland. Hiervoor is een versneller met hoge precieze vereist, maar ook een detector met ongekende nauwkeurigheid en snelheid in data verwerking. Hoog energetische fotonen, afkomstig van kort levende charm- of exotische deeltjes, zullen worden geregistreerd in een groot kristal spectrometer. Hiervoor werden in het kader van dit proefschrift essentiële elektronische componenten en bijhorende analyse technieken ontwikkeld. Een innovatieve methode voor de snelle en precieze verwerking van de gemeten signalen werd geverifieerd in een aantal systematische experimenten, waarbij deeltjes uit versnellers en kosmische deeltjes werden gebruikt. De gepresenteerde resultaten laten zien, dat een grote hoeveelheid data snel en betrouwbaar kan worden geanalyseerd. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de geambieerde zoektocht naar zeldzame exotische deeltjes. De ontwikkelde logische bouwstenen en programma componenten werden toegesneden voor commerciële hardware producten. Hierdoor werd de interesse aangewakkerd van commerciële bedrijven en onderzoeksgroepen in de deeltjesfysica.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...