Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verification of a novel calorimeter concept for studies of charmonium states

31 oktober 2011

Promotie: dhr. E. Guliyev, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Verification of a novel calorimeter concept for studies of charmonium states

Promotor(s): prof.dr. H. Löhner

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Zoektocht naar zeldzame exotische deeltjes

De fysica van elementaire deeltjes heeft aangetoond dat quarks en leptonen tot de fundamentele bouwstenen der materie behoren. Het blijft een uitdaging om de onderliggende mechanismen te begrijpen, die verantwoordelijk zijn voor de massa van samengestelde deeltjes zoals nucleonen, de bouwstenen van atoomkernen, ondanks dat de quark bouwstenen nagenoeg geen massa hebben. Inzicht kan worden verkregen door systemen te bestuderen, die een relatief zwaar ‘charm’ quark bevatten. Ook het aanwijzen van nieuwe “exotische” deeltjes met nog niet geobserveerde quark combinaties zou de geheimen van de sterke wisselwerking kunnen onthullen. Dit soort deeltjes kan worden geproduceerd door annihilatie van intense bundels van antimaterie in de toekomstige FAIR faciliteit in Duitsland. Hiervoor is een versneller met hoge precieze vereist, maar ook een detector met ongekende nauwkeurigheid en snelheid in data verwerking. Hoog energetische fotonen, afkomstig van kort levende charm- of exotische deeltjes, zullen worden geregistreerd in een groot kristal spectrometer. Hiervoor werden in het kader van dit proefschrift essentiële elektronische componenten en bijhorende analyse technieken ontwikkeld. Een innovatieve methode voor de snelle en precieze verwerking van de gemeten signalen werd geverifieerd in een aantal systematische experimenten, waarbij deeltjes uit versnellers en kosmische deeltjes werden gebruikt. De gepresenteerde resultaten laten zien, dat een grote hoeveelheid data snel en betrouwbaar kan worden geanalyseerd. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de geambieerde zoektocht naar zeldzame exotische deeltjes. De ontwikkelde logische bouwstenen en programma componenten werden toegesneden voor commerciële hardware producten. Hierdoor werd de interesse aangewakkerd van commerciële bedrijven en onderzoeksgroepen in de deeltjesfysica.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...