Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mid-infrared imaging of dust in galaxies

28 oktober 2011

Promotie: dhr. G. van der Wolk, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Mid-infrared imaging of dust in galaxies

Promotor(s): prof.dr. P.D. Barthel, prof.dr. R.F. Peletier

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

 

Mid-infrarood opnames uitstekend geschikt om stervorming en zwarte gaten te bestuderen

In het proefschrift van Guido van der Wolk worden opnames van vroeg-type spiraalstelsels en de kernen van radiostelsels geanalyseerd. De opnames van ESO’s Very Large Telescope en de Spitzer Space Telescoop zijn gemaakt in het mid-infrarood, een golflengtegebied dat recent beschikbaar is gekomen door nieuwe detectortechnologie. Van der Wolk laat zien dat de mid-infrarood opnames uitstekend geschikt zijn om de sterpopulaties en stervorming in sterrenstelsels en de mate van activiteit van centrale supermassieve zwarte gaten te bestuderen.

Sterrenstelsels zijn de bouwstenen van het heelal. Ze bestaan voornamelijk uit sterren en stof- en gaswolken. In veel van deze stof- en gaswolken worden nieuwe sterren gevormd. Centraal in vrijwel elk sterrenstelsel bevindt zich een supermassief zwart gat. Een klein deel van de sterrenstelsels heeft een zeer heldere kern, een zogenaamde actieve galactische kern (AGK), die soms zelfs vele malen meer licht uitstraalt dan alle sterren in het melkwegstelsel bij elkaar. Deze grote hoeveelheid energie ontstaat doordat materie dat naar een supermassief zwarte gat valt, met een enorme snelheid gaat roteren, daardoor heet wordt en fel gaat stralen.

Resultaten die uit het proefschrift volgen, zijn: (i) De centrale gebieden van vroeg-type spiraalstelsels vertonen een grote variatie in de mate en manier van stervorming. (ii) Door middel van een combinatie van mid-infrarood kleuren kunnen galactische kernen met lage accretie-activiteit efficiënt worden opgespoord (iii) Afbeeldingen bij mid-infrarode golflenten kunnen uitstekend gebruikt worden om de aard van de accretie van actieve kernen van radiostelsels te bestuderen.

Guido van der Wolk (Bilthoven, 1980) studeerde sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen en gefinancierd door NOVA.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...