Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mid-infrared imaging of dust in galaxies

28 oktober 2011

Promotie: dhr. G. van der Wolk, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Mid-infrared imaging of dust in galaxies

Promotor(s): prof.dr. P.D. Barthel, prof.dr. R.F. Peletier

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

 

Mid-infrarood opnames uitstekend geschikt om stervorming en zwarte gaten te bestuderen

In het proefschrift van Guido van der Wolk worden opnames van vroeg-type spiraalstelsels en de kernen van radiostelsels geanalyseerd. De opnames van ESO’s Very Large Telescope en de Spitzer Space Telescoop zijn gemaakt in het mid-infrarood, een golflengtegebied dat recent beschikbaar is gekomen door nieuwe detectortechnologie. Van der Wolk laat zien dat de mid-infrarood opnames uitstekend geschikt zijn om de sterpopulaties en stervorming in sterrenstelsels en de mate van activiteit van centrale supermassieve zwarte gaten te bestuderen.

Sterrenstelsels zijn de bouwstenen van het heelal. Ze bestaan voornamelijk uit sterren en stof- en gaswolken. In veel van deze stof- en gaswolken worden nieuwe sterren gevormd. Centraal in vrijwel elk sterrenstelsel bevindt zich een supermassief zwart gat. Een klein deel van de sterrenstelsels heeft een zeer heldere kern, een zogenaamde actieve galactische kern (AGK), die soms zelfs vele malen meer licht uitstraalt dan alle sterren in het melkwegstelsel bij elkaar. Deze grote hoeveelheid energie ontstaat doordat materie dat naar een supermassief zwarte gat valt, met een enorme snelheid gaat roteren, daardoor heet wordt en fel gaat stralen.

Resultaten die uit het proefschrift volgen, zijn: (i) De centrale gebieden van vroeg-type spiraalstelsels vertonen een grote variatie in de mate en manier van stervorming. (ii) Door middel van een combinatie van mid-infrarood kleuren kunnen galactische kernen met lage accretie-activiteit efficiënt worden opgespoord (iii) Afbeeldingen bij mid-infrarode golflenten kunnen uitstekend gebruikt worden om de aard van de accretie van actieve kernen van radiostelsels te bestuderen.

Guido van der Wolk (Bilthoven, 1980) studeerde sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen en gefinancierd door NOVA.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...