Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Machine design and electron beam control of a single-pass linac for free electron laser: the FERMI@Elettra case study

28 oktober 2011

Promotie: dhr. S. Di Mitri, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Machine design and electron beam control of a single-pass linac for free electron laser: the FERMI@Elettra case study

Promotor(s): prof. P.H.M. van Loosdrecht, prof. S. Brandenburg, prof. F. Parmigiani

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ontwerpstudie Free Electron Laser

In zijn proefschrift beschrijft Simone di Mitri een ontwerpstudie voor de bouw van een lineaire versneller die een Vrije Elektronen Laser (Free Electron Laser, FEL) aandrijft. Een FEL is een zeer sterke lichtbron, die pulsen Röntgenstraling van een zeer korte tijdsduur (femto-seconden) kan genereren. Het is een onderzoeksfaciliteit waarvoor binnen de natuur- en scheikunde op het ogenblik veel belangstelling bestaat.

De zuiverheid en intensiteit van de straling en shot-to-shot stabiliteit zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de elektronenbundel bron. Uiteraard is flexibiliteit ook dringend gewenst, want de opstelling moet bruikbaar voor veel verschillende soorten onderzoek. Dit alles stelt hoge eisen aan het machine-ontwerp. Om deze eisen te voldoen, zijn mogelijke verstoringen onderzocht en is er gezocht naar methoden om die te corrigeren. Het in het proefschrift voorgestelde ontwerp wordt t vergeleken met apparatuur die recent in Italië in gebruik is genomen (FERMI@Elettra).

Simone di Mitri (Italië, 1976) studeerde natuurkunde in Pisa. Hij is staflid van de Accelerator Group van Sincrotrone Triëste, de organisatie die ook zijn onderzoek financierde.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...