Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Machine design and electron beam control of a single-pass linac for free electron laser: the FERMI@Elettra case study

28 oktober 2011

Promotie: dhr. S. Di Mitri, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Machine design and electron beam control of a single-pass linac for free electron laser: the FERMI@Elettra case study

Promotor(s): prof. P.H.M. van Loosdrecht, prof. S. Brandenburg, prof. F. Parmigiani

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ontwerpstudie Free Electron Laser

In zijn proefschrift beschrijft Simone di Mitri een ontwerpstudie voor de bouw van een lineaire versneller die een Vrije Elektronen Laser (Free Electron Laser, FEL) aandrijft. Een FEL is een zeer sterke lichtbron, die pulsen Röntgenstraling van een zeer korte tijdsduur (femto-seconden) kan genereren. Het is een onderzoeksfaciliteit waarvoor binnen de natuur- en scheikunde op het ogenblik veel belangstelling bestaat.

De zuiverheid en intensiteit van de straling en shot-to-shot stabiliteit zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de elektronenbundel bron. Uiteraard is flexibiliteit ook dringend gewenst, want de opstelling moet bruikbaar voor veel verschillende soorten onderzoek. Dit alles stelt hoge eisen aan het machine-ontwerp. Om deze eisen te voldoen, zijn mogelijke verstoringen onderzocht en is er gezocht naar methoden om die te corrigeren. Het in het proefschrift voorgestelde ontwerp wordt t vergeleken met apparatuur die recent in Italië in gebruik is genomen (FERMI@Elettra).

Simone di Mitri (Italië, 1976) studeerde natuurkunde in Pisa. Hij is staflid van de Accelerator Group van Sincrotrone Triëste, de organisatie die ook zijn onderzoek financierde.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...