Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Studies on Anthriscus sylvestris L (Hoffm.). Metabolic engineering of combinatorial biosynthesis of podophyllotoxin

28 oktober 2011

Promotie: mw. O. Hendrawati, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Studies on Anthriscus sylvestris L (Hoffm.). Metabolic engineering of combinatorial biosynthesis of podophyllotoxin

Promotor(s): prof.dr. O. Keyser, prof.dr. W.J. Quax

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Fluitenkruid kan (epi)podofyllotoxine produceren

Oktavia Hendrawati heeft met haar onderzoek aangetoond dat het in de toekomst mogelijk kan zijn om via ‘engineering’ vanAnthriscus sylvestris(fluitenkruid) de medicinale stof (epi)podofyllotoxine te produceren. Dit plantenextract remt de celdeling.

De afgelopen jaren is het arsenaal aan methoden en strategieën dat beschikbaar is voor de productie van plantenstoffen en voor het kweken van medicinale en aromatische planten uitgebreid. ‘Metabolic engineering’ en ‘pathway optimization’, met als doel kostenbesparing en productiviteitsverhoging, zijn belangrijke methodes die worden toegepast door universiteiten en industrieën.

A. sylvestrisis een interessante kandidaat voor genetische modificatie om te komen tot een directe productie van (epi)podofyllotoxine in de plant, vanwege het hoge gehalte aan deoxypodofyllotoxine en de sterke overeenkomst met podofyllotoxine in biosynthese en chemische structuur. Humaan cytochroom P450 3A4 inE.coliDH5-alfa kan deoxypodofyllotoxine op de C7-positie selectief hydroxyleren, waardoor epipodofyllotoxine, de diastereoisomeer van podofyllotoxine, ontstaat. Humaan cytochroom P450 3A4 is ingebracht inA. sylvestrismet behulp vanAgrobacterium tumefaciens. Callusweefsel vanA. sylvestriswerd getransformeerd metA. tumefaciensvoorzien van het humane P450 3A4 gen en de cellen werden geregenereerd. De getransformeerde regeneranten bleken in staat om kleine hoeveelheden epipodofyllotoxine te maken. Om deze benadering succesvol te maken, moet het plasmideconstruct verder worden geoptimaliseerd, via de promoter, het P450 3A4 gen, en een signaalpeptide. Dit is nodig om een hoger expressieniveau van het gen te krijgen, hetgeen zou moeten leiden tot een hogere productie van (epi)podofyllotoxine. Deze strategie van ‘engineering’ kan ook worden toegepast bij andere planten die deoxypodofyllotoxine maken.

Oktavia Hendrawati (Indonesië, 1977) studeerde biologie in Leiden. Haar promotieonderzoek deed zij bij de afdelingen Pharmaceutical Biology, Molecular Biology of Plants en Plant Physiology van de RUG. Het werd deels gefinancierd door de Müggenburg Foundation.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...