Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Magnetic and spectroscopic studies of iron and manganese complexes: from molecular materials to catalysis

21 oktober 2011

Promotie: mw. H. Tchouka, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Magnetic and spectroscopic studies of iron and manganese complexes: from molecular materials to catalysis

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen 

 

Pruisisch blauw is meer dan alleen pigment

Pruisisch blauw (PB, oftewel Fe4[Fe(CN)6]3.14H2O) is ontdekt in de 18e eeuw en werd gebruikt als pigment. Sinds kort is er nieuwe belangstelling voor de chemie van cyanocomplexen zoals PB en PB-analogen (PBA’s). De fysische en chemische eigenschappen (dimensionaliteit, kleur, magnetisme, elektronen-overdracht) zijn toepasbaar op een breed gebied van materiaalgebruik, zoals magneto-optische toepassingen of als materiaal voor de opslag van gas. Héloïse Tchouka onderzocht hoe men de eigenschappen van PBA’s voor dergelijke toepassingen kan verbeteren.

Eén van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van magnetische data opslag is de synthese van PBA’s met een Curie-temperatuur dichtbij kamertemperatuur. De eigenschappen van deze PBA’s kunnen gestuurd worden door parameters zoals defecten in hun structuur, het alkali metaal of het overgangsmetaal dat gebruikt wordt tijdens de synthese. Perfecte controle van deze parameters is echter nog niet bewerkstelligd.

De meeste van de gerapporteerde PBA’s zijn gemaakt door reactie van een mononucleair hexacyano complex anion ([M(CN)6]n-) met een overgangsmetaal kation (M’p+). In dit proefschrift wordt aangetoond dat de eigenschappen van de complexen gestuurd kunnen worden door een van de cyanoliganden te vervangen door een imidazol. Het imidazol complex ([FeIII(CN)5im]2-) is gemaakt vanuit het ethyleen diamine complex ([FeII(CN)5im]3-), een reactie die een nieuw licht werpt op het verbreken van een koolstof-koolstof binding, hetgeen relevant zou kunnen zijn voor katalyse.

Het gebruik van [FeIII(CN)5im]2-als bouwsteen heeft geleid tot een nieuwe serie van PBA’s van het type M[Fe(CN)5im].xSolvent (M is Mn2+, Co2+of Zn2+). In kristallijne toestand vormen deze complexen twee of drie dimensionale netwerken, en de aanwezigheid van het imidazol ligand verbetert het magnetisch gedrag van het systeem door de Curie-temperatuur te verhogen.

Héloïse Tchouka (Kameroen, 1978) studeerde chemie aan de universiteit van Yaoundé. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry.

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...