Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The extracellular proteome of Sulfolobus

21 oktober 2011

Promotie: dhr. A.F. Ellen, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The extracellular proteome of Sulfolobus

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

DoorSulfolobusuitgescheiden blaasjes blijken verbonden met ESCRT-eiwitten

Microörganismen scheiden eiwitten uit met verschillende functies in hun omgeving. Albert Ellen bracht de extracellulaire eiwitten in kaart van een groep microörganismen, genaamdSulfolobus, die leven bij 80°C en onder zure omstandigheden. Ellen constateert datSulfolobusin verhouding weinig eiwit uitscheidt in de omgeving. Maar ook en vooral ontdekte hij dat blaasjes dieSulfolobusaan haar omgeving afgeeft, zijn verbonden met zogenaamde ESCRT-eiwitten. In hogere organismen zijn de ESCRT-eiwitten betrokken bij de celdeling, maar ze spelen ook een rol bij het maken van blaasjes in het celorganel dat endosoom wordt genoemd. Het onderzoek van Ellen suggereert dat de functies van de ESCRT-eiwitten gelijk zijn inSulfolobusen hogere organismen. Tevens ontdekte hij dat tweeSulfolobus-soorten antimicrobiële verbindingen produceren die in het geval vanSulfolobus tokodaiiaan de blaasjes zijn gebonden. De identiteit van de antimicrobiële verbindingen was nog niet eerder bekend inSulfolobus, maar Ellen heeft de twee eiwitten gevonden die verantwoordelijk zijn voor de antimicrobiële werking. Beide eiwitten zijn nodig voor de antimicrobiële werking en ze lijken een volledige nieuwe groep van antimicrobiële eiwitten te vertegenwoordigen. Welke van de twee eiwitten het feitelijke antimicrobiële eiwit is, blijft voorlopig nog een open vraag.

Albert Ellen (Schoonebeek, 1975) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de afdeling Moleculaire Microbiologie. Het werd gefinancierd door NPC.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...