Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The extracellular proteome of Sulfolobus

21 oktober 2011

Promotie: dhr. A.F. Ellen, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The extracellular proteome of Sulfolobus

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

DoorSulfolobusuitgescheiden blaasjes blijken verbonden met ESCRT-eiwitten

Microörganismen scheiden eiwitten uit met verschillende functies in hun omgeving. Albert Ellen bracht de extracellulaire eiwitten in kaart van een groep microörganismen, genaamdSulfolobus, die leven bij 80°C en onder zure omstandigheden. Ellen constateert datSulfolobusin verhouding weinig eiwit uitscheidt in de omgeving. Maar ook en vooral ontdekte hij dat blaasjes dieSulfolobusaan haar omgeving afgeeft, zijn verbonden met zogenaamde ESCRT-eiwitten. In hogere organismen zijn de ESCRT-eiwitten betrokken bij de celdeling, maar ze spelen ook een rol bij het maken van blaasjes in het celorganel dat endosoom wordt genoemd. Het onderzoek van Ellen suggereert dat de functies van de ESCRT-eiwitten gelijk zijn inSulfolobusen hogere organismen. Tevens ontdekte hij dat tweeSulfolobus-soorten antimicrobiële verbindingen produceren die in het geval vanSulfolobus tokodaiiaan de blaasjes zijn gebonden. De identiteit van de antimicrobiële verbindingen was nog niet eerder bekend inSulfolobus, maar Ellen heeft de twee eiwitten gevonden die verantwoordelijk zijn voor de antimicrobiële werking. Beide eiwitten zijn nodig voor de antimicrobiële werking en ze lijken een volledige nieuwe groep van antimicrobiële eiwitten te vertegenwoordigen. Welke van de twee eiwitten het feitelijke antimicrobiële eiwit is, blijft voorlopig nog een open vraag.

Albert Ellen (Schoonebeek, 1975) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de afdeling Moleculaire Microbiologie. Het werd gefinancierd door NPC.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...