Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cystic fibrosis and the gastro-intestinal tract

12 oktober 2011

Promotie: mw. M. Wouthuyzen-Bakker, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cystic fibrosis and the gastro-intestinal tract

Promotor(s): prof.dr. H.J. Verkade

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Behandelmogelijkheden taaislijmziekte onder de loep

Cystische Fibrose (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd, is een ernstige en potentieel levensbedreigende aandoening, veroorzaakt door een mutatie in het zogenaamde CFTR-gen. Dit gen is verantwoordelijk voor het aanmaken van het CFTR-eiwit, dat onder andere betrokken is bij het transport van elektrolyten over de wand van epitheelcellen. Epitheelcellen zijn cellen die de holte van vele organen en klieren bekleden, waaronder de longen, de alvleesklier, de galwegen en de darmen. Als het elektrolytentransport over deze cellen verstoord is, ontstaat taai slijm en kunnen de organen beschadigd raken.

Een van de problemen is dat door schade aan de alvleesklier en de darmen de opname van vetten in de bloedbaan verstoord raakt. Hierdoor verslechtert de voedingsstatus van de patiënt. Eerder onderzoek in muismodellen met CF liet zien dat antibiotica de voedingsstatus verbetert. Promovenda Marjan Wouthuyzen-Bakker toont aan dat dit niet toe te schrijven valt aan een verbeterde vetopname, maar waarschijnlijk te maken heeft met de behandeling van overtollige bacteriën in de dunne darm. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze therapie ook effectief is bij CF-patiënten om de voedingsstatus te verbeteren.

Een opmerkelijke observatie in CF-diermodellen is dat varkens een zeer ernstige vorm van CF hebben; dit in tegenstelling tot muizen die een mildere vorm hebben. Wouthuyzen-Bakker toont aan dat varkens zeer afhankelijk zijn van het CFTR voor transport van elektrolyten. Muizen met CF hebben een zeer hoge activiteit van andere chloridekanalen. Activering van deze ‘alternatieve’ chloridekanalen bij CF-patiënten helpt wellicht symptomen van CF te verminderen.

Marjan Wouthuyzen-Bakker (Delfzijl, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichte haar promotieonderzoek binnen het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze is inmiddels in opleiding tot internist in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...