Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vasoregression in incipient diabetic retinopathy. Angiopoietin-2 dependency and the effect of erythropoietin and carnosine treatment

10 oktober 2011

Promotie: dhr. F. Pfister, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Vasoregression in incipient diabetic retinopathy. Angiopoietin-2 dependency and the effect of erythropoietin and carnosine treatment

Promotor(s): prof.dr. G. Molema, prof.dr. H.-P. Hammes

Faculteit: Medische Wetenschappen

Slechtziendheid bij suikerziekte nader in kaart

Wanneer patiënten met diabetes een hoge bloedsuikerspiegel hebben, komt een proces op gang waarbij cellen in de vaatwanden van het netvlies opzetten. Hierdoor kunnen in het lichtgevoelige 'scherm' achter in het oog bloedingen optreden en nieuwe bloedvaatjes groeien. Onder invloed hiervan gaat de patiënt slechter zien. Dit wordt retinopatie genoemd; naar schatting 40% van de mensen met diabetes lijdt hieraan. Wereldwijd is diabetische retinopathie (DR) de belangrijkste oorzaak van blindheid.

Frederick Pfister bracht de achtergronden van DR nader in kaart. Hij concentreert zich hierbij op de rol van Angiopoietine-2 (Ang-2), een eiwit in het bloed dat de vorming van bloedvaten beïnvloedt. Pfister stelt vast hoe DR ontstaat en zich uitbreidt door een complex samenspel van Ang-2 en andere zogenoemde groeifactoren, zoals VEGF en Hsp. De resultaten werpen nieuw licht op de nieuwvorming van bloedvaten. Behalve in de zoektocht naar een nieuwe therapie voor DR, bieden ze wellicht aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen kanker.

Frederick Pfister (Duitsland, 1980) studeerde geneeskunde te Mannheim en Szeged (Hongarije). Hij verrichtte zijn onderzoek aan de universiteit van Heidelberg en binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onderzoeksschool GUIDE. Hij werkt inmiddels als arts in het universitair ziekenhuis te Mannheim.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...