Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vasoregression in incipient diabetic retinopathy. Angiopoietin-2 dependency and the effect of erythropoietin and carnosine treatment

10 oktober 2011

Promotie: dhr. F. Pfister, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Vasoregression in incipient diabetic retinopathy. Angiopoietin-2 dependency and the effect of erythropoietin and carnosine treatment

Promotor(s): prof.dr. G. Molema, prof.dr. H.-P. Hammes

Faculteit: Medische Wetenschappen

Slechtziendheid bij suikerziekte nader in kaart

Wanneer patiënten met diabetes een hoge bloedsuikerspiegel hebben, komt een proces op gang waarbij cellen in de vaatwanden van het netvlies opzetten. Hierdoor kunnen in het lichtgevoelige 'scherm' achter in het oog bloedingen optreden en nieuwe bloedvaatjes groeien. Onder invloed hiervan gaat de patiënt slechter zien. Dit wordt retinopatie genoemd; naar schatting 40% van de mensen met diabetes lijdt hieraan. Wereldwijd is diabetische retinopathie (DR) de belangrijkste oorzaak van blindheid.

Frederick Pfister bracht de achtergronden van DR nader in kaart. Hij concentreert zich hierbij op de rol van Angiopoietine-2 (Ang-2), een eiwit in het bloed dat de vorming van bloedvaten beïnvloedt. Pfister stelt vast hoe DR ontstaat en zich uitbreidt door een complex samenspel van Ang-2 en andere zogenoemde groeifactoren, zoals VEGF en Hsp. De resultaten werpen nieuw licht op de nieuwvorming van bloedvaten. Behalve in de zoektocht naar een nieuwe therapie voor DR, bieden ze wellicht aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen kanker.

Frederick Pfister (Duitsland, 1980) studeerde geneeskunde te Mannheim en Szeged (Hongarije). Hij verrichtte zijn onderzoek aan de universiteit van Heidelberg en binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onderzoeksschool GUIDE. Hij werkt inmiddels als arts in het universitair ziekenhuis te Mannheim.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...