Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Influence of metal-on-metal wear on infection in hip arthropasty

12 oktober 2011

Promotie: dhr. A.H. Hosman, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Influence of metal-on-metal wear on infection in hip arthropasty

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. S.K. Bulstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Metaal-op-metaal kunstheupen: verhoogde kans op infectie

Hoe ouder we worden, hoe vaker we gebruik zullen maken van implantaten zoals kunstgewrichten. Er zijn verschillende kunstgewrichten verkrijgbaar, onder meer metaal-op-metaal-gewrichten (MOM) en metaal-op-plastic-gewrichten (MOP). In de loop van de tijd slijten deze gewrichten altijd een beetje. Over de effecten van zogenoemde ‘slijtageproducten’, het slijpsel dat vrijkomt bij belasting van het gewricht, op het menselijke immuunsysteem en bacteriegroei is nog onvoldoende bekend.

Anton Hosman onderzocht de invloed van slijpsel van metaal-op-metaal- heupprotheses op diepe infecties. In een laboratoriumopstelling bleek het slijpsel bacteriegroei te remmen; in een diermodel bleek het het immuunsysteem te remmen. Verder stelt de promovendus vast dat in de eerste acht jaar na implantatie van een MOM-heupprothese in 1,2 procent van de gevallen een infectie optreedt, terwijl dit bij MOP-protheses in 0,8 procent het geval is. De oorzaak ligt in een verminderd functioneren van macrofagen: witte bloedcellen die helpen infecties te bestrijden. De promovendus concludeert dat de slijtageproducten van MOM-kunstheupen verantwoordelijk zijn voor het verhoogde infectierisico.

Anton Hosman (Amsterdam, 1983) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Biomedische Technologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het Kolff instituut. Hosman is in opleiding tot orthopedisch chirurg in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...