Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bacterial infection and ANCA-associated vasculitis-connecting mechanisms

05 oktober 2011

Promotie: dhr. H. Tadema, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bacterial infection and ANCA-associated vasculitis-connecting mechanisms

Promotor(s): prof.dr. P. Heeringa, prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaken immuunziekte AAV

ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) is een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij de kleinste bloedvaten ontstoken raken. De ontsteking is het gevolg van een ontsporing van het immuunsysteem, dat een klein deel van het eigen lichaam als ‘vreemd’ beschouwt en hiertegen in actie komt. Als het immuunsysteem niet met medicijnen wordt onderdrukt, kan ernstige schade aan nieren en longen optreden.

Promovendus Henko Tadema ontdekte dat de productie van de antistoffen die zich tegen het eigen lichaam richten, in het laboratorium kan worden gestimuleerd met CpG-DNA. In een levend organisme lijkt hetzelfde mogelijk met bacterieel DNA. Ook ontdekte Tadema dat bij AAV-patiënten op de celwand van monocyten en NK-cellen (beide witte bloedcellen) meer Toll-like receptoren actief worden. Deze receptoren zijn gespecialiseerd in het herkennen van bacteriële structuren. Ook vond hij dat niet bij alle patiënten met PR3-AAV antistoffen tegen complementair PR3 voorkomen. Dit weerspreekt eerder onderzoek, dat suggereerde dat AAV wordt veroorzaakt door een infectie.

Deze en andere conclusies dragen bij aan het begrip van de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van AAV als gevolg van bacteriële infectie. Er werden echter geen bevindingen gedaan die op korte termijn zullen leiden tot bijvoorbeeld de ontwikkeling van een medicijn.

Henko Tadema (Damwoude, 1979) studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tadema werkt inmiddels als Research Technician bij PRA International te Assen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.