Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PET imaging with zirconium-89 labeled antibodies to guide cancer therapy

05 oktober 2011

Promotie: dhr. T.H. Oude Munnink, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: PET imaging with zirconium-89 labeled antibodies to guide cancer therapy

Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe antikankermedicijnen beter in kaart met PET-scan

De effectiviteit van medicijnen tegen kanker kan nauwkeurig worden bepaald met behulp van radioactieve labels. Na toediening van een gelabeld antikankermedicijn kan de verdeling ervan over het lichaam met een PET-scan in kaart worden gebracht. Hierbij wordt tevens duidelijk hoeveel van het medicijn in de tumor terecht komt. Al na één week behandeling kunnen veranderingen in de tumor gemeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Thijs Oude Munnink.

Voor zijn onderzoek maakte Oude Munnink medicijnen gericht tegen drie verschillende, relevante processen in tumoren radioactief: de humane epidermale groeifactor receptor-2 (HER2), de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) en de transforming groeifactor-β (TGF-β). HER2-PET-scans werden niet alleen in het laboratorium uitgevoerd, maar ook in patiënten. Daarbij werden nieuwe eigenschappen van het geteste medicijn ontdekt, zoals opname in uitzaaiingen in de hersenen. Met PET-scans van gelabelde medicijnen kan de effectiviteit van kankerbehandelingen verbeterd worden, aldus de promovendus. Inmiddels wordt deze techniek toegepast bij de ontwikkeling van nieuwe antikankermedicijnen, zowel in preklinisch onderzoek als in patiëntenstudies.

Thijs Oude Munnink (Hengelo, 1980) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie, de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming, de afdeling Klinische Farmacie en de Apotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Oude Munnink blijft werkzaam in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...