Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PET imaging with zirconium-89 labeled antibodies to guide cancer therapy

05 oktober 2011

Promotie: dhr. T.H. Oude Munnink, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: PET imaging with zirconium-89 labeled antibodies to guide cancer therapy

Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe antikankermedicijnen beter in kaart met PET-scan

De effectiviteit van medicijnen tegen kanker kan nauwkeurig worden bepaald met behulp van radioactieve labels. Na toediening van een gelabeld antikankermedicijn kan de verdeling ervan over het lichaam met een PET-scan in kaart worden gebracht. Hierbij wordt tevens duidelijk hoeveel van het medicijn in de tumor terecht komt. Al na één week behandeling kunnen veranderingen in de tumor gemeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Thijs Oude Munnink.

Voor zijn onderzoek maakte Oude Munnink medicijnen gericht tegen drie verschillende, relevante processen in tumoren radioactief: de humane epidermale groeifactor receptor-2 (HER2), de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) en de transforming groeifactor-β (TGF-β). HER2-PET-scans werden niet alleen in het laboratorium uitgevoerd, maar ook in patiënten. Daarbij werden nieuwe eigenschappen van het geteste medicijn ontdekt, zoals opname in uitzaaiingen in de hersenen. Met PET-scans van gelabelde medicijnen kan de effectiviteit van kankerbehandelingen verbeterd worden, aldus de promovendus. Inmiddels wordt deze techniek toegepast bij de ontwikkeling van nieuwe antikankermedicijnen, zowel in preklinisch onderzoek als in patiëntenstudies.

Thijs Oude Munnink (Hengelo, 1980) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie, de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming, de afdeling Klinische Farmacie en de Apotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Oude Munnink blijft werkzaam in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...