Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PET imaging with zirconium-89 labeled antibodies to guide cancer therapy

05 oktober 2011

Promotie: dhr. T.H. Oude Munnink, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: PET imaging with zirconium-89 labeled antibodies to guide cancer therapy

Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe antikankermedicijnen beter in kaart met PET-scan

De effectiviteit van medicijnen tegen kanker kan nauwkeurig worden bepaald met behulp van radioactieve labels. Na toediening van een gelabeld antikankermedicijn kan de verdeling ervan over het lichaam met een PET-scan in kaart worden gebracht. Hierbij wordt tevens duidelijk hoeveel van het medicijn in de tumor terecht komt. Al na één week behandeling kunnen veranderingen in de tumor gemeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Thijs Oude Munnink.

Voor zijn onderzoek maakte Oude Munnink medicijnen gericht tegen drie verschillende, relevante processen in tumoren radioactief: de humane epidermale groeifactor receptor-2 (HER2), de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) en de transforming groeifactor-β (TGF-β). HER2-PET-scans werden niet alleen in het laboratorium uitgevoerd, maar ook in patiënten. Daarbij werden nieuwe eigenschappen van het geteste medicijn ontdekt, zoals opname in uitzaaiingen in de hersenen. Met PET-scans van gelabelde medicijnen kan de effectiviteit van kankerbehandelingen verbeterd worden, aldus de promovendus. Inmiddels wordt deze techniek toegepast bij de ontwikkeling van nieuwe antikankermedicijnen, zowel in preklinisch onderzoek als in patiëntenstudies.

Thijs Oude Munnink (Hengelo, 1980) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie, de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming, de afdeling Klinische Farmacie en de Apotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Oude Munnink blijft werkzaam in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.