Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sepsis in newborn infants. Incidence, antibiotic, infection marker

05 oktober 2011

Promotie: mw. S.D. Lusyati, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sepsis in newborn infants. Incidence, antibiotic, infection marker

Promotor(s): prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Wereldwijd te veel infecties bij pasgeborenen

Bij verdenking op een infectie worden in ontwikkelde landen teveel antibiotica gebruikt bij pasgeborenen. Hierdoor kunnen bacteriën ontstaan die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica. In ontwikkelingslanden treden met name in de periode na de derde levensdag veel infecties op. Dit heeft onder meer te maken met de wijze van prepareren en toedienen van infuusvloeistoffen.

Uit het promotieonderzoek van Setyadewi Lusyati blijkt dat in ontwikkelingslanden het aantal infecties teruggedrongen kan worden met eenvoudige ingrepen in de toediening van infuusvloeistoffen. In ontwikkelde landen moet meer aandacht worden besteed aan het herkennen van infecties. Het onderzoek van Lusyati biedt hiertoe aangrijpingspunten. Uit een analyse van 25 cytokines (kleine eiwitten in het bloed van pasgeborenen) blijkt dat de cytokines MIP1a, IL-15 en IL-6 veelbelovende markers zijn om infecties te herkennen.

Setyadewi Lusyati (Indonesië, 1966) verrichtte haar onderzoek in het Beatrix Kinderziekenhuis binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Harapan Kita ziekenhuis te Jakarta. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...