Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sepsis in newborn infants. Incidence, antibiotic, infection marker

05 oktober 2011

Promotie: mw. S.D. Lusyati, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sepsis in newborn infants. Incidence, antibiotic, infection marker

Promotor(s): prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Wereldwijd te veel infecties bij pasgeborenen

Bij verdenking op een infectie worden in ontwikkelde landen teveel antibiotica gebruikt bij pasgeborenen. Hierdoor kunnen bacteriën ontstaan die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica. In ontwikkelingslanden treden met name in de periode na de derde levensdag veel infecties op. Dit heeft onder meer te maken met de wijze van prepareren en toedienen van infuusvloeistoffen.

Uit het promotieonderzoek van Setyadewi Lusyati blijkt dat in ontwikkelingslanden het aantal infecties teruggedrongen kan worden met eenvoudige ingrepen in de toediening van infuusvloeistoffen. In ontwikkelde landen moet meer aandacht worden besteed aan het herkennen van infecties. Het onderzoek van Lusyati biedt hiertoe aangrijpingspunten. Uit een analyse van 25 cytokines (kleine eiwitten in het bloed van pasgeborenen) blijkt dat de cytokines MIP1a, IL-15 en IL-6 veelbelovende markers zijn om infecties te herkennen.

Setyadewi Lusyati (Indonesië, 1966) verrichtte haar onderzoek in het Beatrix Kinderziekenhuis binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Harapan Kita ziekenhuis te Jakarta. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...