Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sepsis in newborn infants. Incidence, antibiotic, infection marker

05 oktober 2011

Promotie: mw. S.D. Lusyati, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sepsis in newborn infants. Incidence, antibiotic, infection marker

Promotor(s): prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Wereldwijd te veel infecties bij pasgeborenen

Bij verdenking op een infectie worden in ontwikkelde landen teveel antibiotica gebruikt bij pasgeborenen. Hierdoor kunnen bacteriën ontstaan die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica. In ontwikkelingslanden treden met name in de periode na de derde levensdag veel infecties op. Dit heeft onder meer te maken met de wijze van prepareren en toedienen van infuusvloeistoffen.

Uit het promotieonderzoek van Setyadewi Lusyati blijkt dat in ontwikkelingslanden het aantal infecties teruggedrongen kan worden met eenvoudige ingrepen in de toediening van infuusvloeistoffen. In ontwikkelde landen moet meer aandacht worden besteed aan het herkennen van infecties. Het onderzoek van Lusyati biedt hiertoe aangrijpingspunten. Uit een analyse van 25 cytokines (kleine eiwitten in het bloed van pasgeborenen) blijkt dat de cytokines MIP1a, IL-15 en IL-6 veelbelovende markers zijn om infecties te herkennen.

Setyadewi Lusyati (Indonesië, 1966) verrichtte haar onderzoek in het Beatrix Kinderziekenhuis binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Harapan Kita ziekenhuis te Jakarta. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...