About usNews and EventsNews articles

Screenen op depressie niet zinvol

20 september 2011

Een internationale groep van wetenschappers heeft aangetoond dat er geen bewijs is dat het screenen op depressie voordeel voor patiënten oplevert. Zij gaan hiermee in tegen verschillende richtlijnen die hierover van overheidswege in Amerika zijn uitgebracht. Zij publiceren hierover vandaag in Canadian Medical Association Journal. Onder de wetenschappers zijn twee Nederlanders, Peter de Jonge van het UMCG en Pim Cuijpers van de VU.

De onderzoekers geven aan dat screening een duidelijke oplossing voor een belangrijk probleem lijkt te zijn, maar dat er geen enkel bewijs is dat het werkt. Bij 5 van de 6 personen die in de screening als depressief zijn geïdentificeerd, doet zich geen depressie voor. Daardoor zijn de onderzoekers van mening dat er alle reden is om te veronderstellen dat screening niet werkt.

Screening is volgens de onderzoekers alleen zinvol als het personen succesvol kan identificeren die nog niet op een andere manier al geïdentificeerd zijn. Bovendien moet een screening het aantal mensen het aantal mensen verminderen dat ten onrechte als potentieel-depressief wordt aangemerkt. Op dit moment is er geen bewijs dat daar sprake van is.

‘Anti-depressiva zijn effectief voor mensen met een serieuze depressie, maar ze werken niet goed voor hen die alleen maar milde symptomen van depressie hebben’, aldus De Jonge. De studie werd geleid door prof Brett Thombs van de Mc Gill University in Montreal.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30