Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The use of statins in acute myeloid leukemia

28 september 2011

Promotie: mw. K. van der Weide, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The use of statins in acute myeloid leukemia

Promotor(s): prof.dr. E. Vellenga, prof.dr. E.G.E. de Vries en prof.dr. F. Kuipers

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Behandeling leukemie effectiever door cholesterolverlager

Acute myeloide leukemie (AML) kan effectiever bestreden worden, wanneer aan de behandeling met chemotherapie of een farnesyltransferaseremmer een statine wordt toegevoegd. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Karen van der Weide.
AML is een levensbedreigende vorm van bloedkanker. Door een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen raakt bij deze ziekte de normale bloedaanmaak verstoord. Uit eerder onderzoek was al bekend dat de cholesterolhuishouding in beenmerg van AML patiënten verstoord is. Dit was voor Van der Weide aanleiding om het effect van statines, die veel worden gebruikt als cholesterolverlager, op AML-cellen te onderzoeken.
Uit het onderzoek blijkt dat sommige beenmergmonsters van AML-patiënten gevoelig zijn voor (mede)behandeling met statines, terwijl andere monsters ongevoelig zijn. Van der Weide bracht de biochemische oorzaak hiervan in kaart. Ze concludeert dat het met de gebruikte technieken mogelijk is gevoelige cellen van ongevoelige cellen te onderscheiden en dat het mogelijk is te voorspellen welke patiënten baat zouden hebben bij medebehandeling met statines. Tot slot laat de promovenda zien welke van de in het laboratorium gevonden effecten van statines in patiënten gedetecteerd kunnen worden. Hiermee is een stap gezet naar klinische toepassing van de opgedane inzichten. Voordat de behandeling op grotere schaal kan worden ingezet, is echter nog nader onderzoek nodig.
Karen van der Weide (Hoogeveen, 1984) studeerde medisch farmaceutische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...