Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Application of cone beam computed tomography in 3D cephalometry

26 september 2011

Promotie: dhr. J. Damstra, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Application of cone beam computed tomography in 3D cephalometry

Promotor(s): prof.dr. Y. Ren

Faculteit: Medische Wetenschappen

Beperkingen en valkuilen van CBCT

Cone beam computed tomography (CBCT) is een medisch beeldvormende techniek die een steeds grotere rol krijg in de orthodontie en kaakchirurgie. De afgelopen tien jaar heeft de techniek zich snel ontwikkeld. Tijdens een CBCT-scan draait een scanner rond het hoofd van de patiënt en maakt met röntgenstraling tot zo’n 600 opnamen. Met behulp van geavanceerde software wordt een gedetailleerde driedimensionale afbeelding van de schedel samengesteld.

Janalt Damstra onderzocht de beperkingen en valkuilen van CBCT als diagnostisch hulpmiddel. Hij stelt onder meer vast dat het verhogen van de resolutie van de 3D-afbeelding van 0.40 naar 0.25 mm per voxel de nauwkeurigheid van de metingen niet vergroot, en dat CBCT-afbeeldingen de kaak nauwkeuriger weergeven en beter bruikbaar zijn dan zogenoemde PA cephalometrie. Damstra concludeert dat CBCT een waardevol hulpmiddel is voor patiënt-management, maar niet de ultieme oplossing. Tot slot waarschuwt hij clinici voor enkele ethische en juridische verantwoordelijkheden die het gebruik van CBCT met zich meebrengt.

Janalt Damstra (Zuid-Afrika, 1973) studeerde tandheelkunde in Pretoria en Stellenbosch. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Orthodontie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.