Application of cone beam computed tomography in 3D cephalometry
Promotie: dhr. J. Damstra, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Application of cone beam computed tomography in 3D cephalometry
Promotor(s): prof.dr. Y. Ren
Faculteit: Medische Wetenschappen
Beperkingen en valkuilen van CBCT
Cone beam computed tomography (CBCT) is een medisch beeldvormende techniek die een steeds grotere rol krijg in de orthodontie en kaakchirurgie. De afgelopen tien jaar heeft de techniek zich snel ontwikkeld. Tijdens een CBCT-scan draait een scanner rond het hoofd van de patiënt en maakt met röntgenstraling tot zo’n 600 opnamen. Met behulp van geavanceerde software wordt een gedetailleerde driedimensionale afbeelding van de schedel samengesteld.
Janalt Damstra onderzocht de beperkingen en valkuilen van CBCT als diagnostisch hulpmiddel. Hij stelt onder meer vast dat het verhogen van de resolutie van de 3D-afbeelding van 0.40 naar 0.25 mm per voxel de nauwkeurigheid van de metingen niet vergroot, en dat CBCT-afbeeldingen de kaak nauwkeuriger weergeven en beter bruikbaar zijn dan zogenoemde PA cephalometrie. Damstra concludeert dat CBCT een waardevol hulpmiddel is voor patiënt-management, maar niet de ultieme oplossing. Tot slot waarschuwt hij clinici voor enkele ethische en juridische verantwoordelijkheden die het gebruik van CBCT met zich meebrengt.
Janalt Damstra (Zuid-Afrika, 1973) studeerde tandheelkunde in Pretoria en Stellenbosch. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Orthodontie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:11 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.