Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Understanding emotion processing in schizophrenia. Evidence from behavior, neuroimaging and imaging genetics

21 september 2011

Promotie: mw. M. Swart, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Understanding emotion processing in schizophrenia. Evidence from behavior, neuroimaging and imaging genetics

Promotor(s): prof.dr. A. Aleman en prof.dr. D. Wiersma

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in emotieregulering bij schizofrenie

Mensen met schizofrenie hebben moeite met het verwerken van emoties. Dit heeft grote invloed op hun functioneren. Marte Swart bracht emotionele processen bij mensen met schizofrenie en de onderliggende neurale processen nader in kaart.

Bij het relativeren van negatieve gebeurtenissen zijn hersenstructuren die belangrijk zijn voor emotieregulatie verminderd actief bij mensen met schizofrenie, zo blijkt uit het onderzoek. Ook zijn hun beide hersengebieden tijdens het leren van associaties tussen emotionele plaatjes en woorden minder sterk met elkaar verbonden. Dit verklaart mogelijk de problemen die de patiënten ervaren bij het omgaan met hun emoties. Familieleden van schizofreniepatiënten hebben minder moeite met het omgaan met emoties dan patiënten, maar meer moeite dan controleproefpersonen. Swart concludeert dat bij de schizofreniezorg aandacht moet worden besteed aan emotieregulatie.

Ook onderzocht Swart of een bepaalde variant van het COMT-gen (COMTVal158Met) invloed heeft op emotieverwerking en de onderliggende neurale mechanismen. Het blijkt dat mensen met het zogeheten Met-allel meer moeite hebben met het verwoorden van hun gevoel. Ook treedt bij hen minder hersenactiviteit op in gebieden die belangrijk zijn voor emotioneel bewustzijn.

Marte Swart (Groningen, 1980) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Swart gaat als senior onderzoeker bij Lentis Research werken.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...