Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

DNA-based catalysis and micellar catalysis

23 september 2011

Promotie: mw. F. Rosati, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: DNA-based catalysis and micellar catalysis

Promotor(s): prof.dr. G. Roelfes en prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Op DNA gebaseerde katalyse

In haar proefschrift bespreekt Fiora Rosati het gebruik van DNA als katalysator voor enantioselectieve katalyse. De intrinsieke chiraliteit van DNA wordt overgebracht in de reactie, wat resulteert in een overmaat van één van de enantiomeren van het product.

Aangetoond werd dat de assemblage van op DNA gebaseerde katalysatoren leidt tot uitstekende selectiviteit. In het proefschrift wordt ook een concept van katalyse in micellen geïntroduceerd. Rosati beschrijft een recente toepassing, waarin gebruik werd gemaakt van een anionisch zeepmolecuul in combinatie met een koperzout. Hiermee werd een imposante versnelling van de Friedel-Crafts reactie in water behaald.

Rosati: ‘Alle resultaten bij elkaar demonstreren het grote potentieel van DNA voor katalyse bij supramoleculaire chemie’.

Fiora Rosati (Italië, 1981) studeerde scheikunde aan de universiteit van Pisa. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry en gefinancierd door het European Research Area Network (ERA-NET).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...