Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

DNA-based catalysis and micellar catalysis

23 september 2011

Promotie: mw. F. Rosati, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: DNA-based catalysis and micellar catalysis

Promotor(s): prof.dr. G. Roelfes en prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Op DNA gebaseerde katalyse

In haar proefschrift bespreekt Fiora Rosati het gebruik van DNA als katalysator voor enantioselectieve katalyse. De intrinsieke chiraliteit van DNA wordt overgebracht in de reactie, wat resulteert in een overmaat van één van de enantiomeren van het product.

Aangetoond werd dat de assemblage van op DNA gebaseerde katalysatoren leidt tot uitstekende selectiviteit. In het proefschrift wordt ook een concept van katalyse in micellen geïntroduceerd. Rosati beschrijft een recente toepassing, waarin gebruik werd gemaakt van een anionisch zeepmolecuul in combinatie met een koperzout. Hiermee werd een imposante versnelling van de Friedel-Crafts reactie in water behaald.

Rosati: ‘Alle resultaten bij elkaar demonstreren het grote potentieel van DNA voor katalyse bij supramoleculaire chemie’.

Fiora Rosati (Italië, 1981) studeerde scheikunde aan de universiteit van Pisa. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry en gefinancierd door het European Research Area Network (ERA-NET).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...