Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Monitoring monitors

13 september 2011

Oratie: dhr. prof.dr. K.F. Roszbach, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Monitoring monitors

Leeropdracht: Banking and Finance

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Lange tijd hebben economen banken beschouwd als efficiënte financiële intermediairs, omdat ze door middel van diversificatie beter in staat zijn risico te absorberen en omdat ze in de bewaking van kredietnemers schaalvoordelen kunnen genereren bij het verzamelen en verwerken van informatie. Deze doelmatigheden vormen de kern van een wijdverbreide overtuiging dat het voor consumenten en ondernemingen efficiënt is om hun geld op de bank te zetten en om het bewaken van investeerders aan de bank over te laten. Ook is het algemeen aanvaard dat banken daarom over superieure informatie over hun kredietnemers beschikken en dat banktoezichthouders bij het evalueren van bankrisico’s het beste op interne risicometingen van banken kunnen vertrouwen.

Maar recent hebben onderzoekers aangevoerd dat de kwaliteit van deze bewaking door banken, alsook de intensiteit waarmee banken kredietnemers bewaken, kan variëren als gevolg van verschillende omstandigheden, zoals de conjunctuur, het aantal banken dat aan een bedrijf leent, de aanwezigheid van een onderpand, en de mate waarin gedetailleerde informatie beschikbaar is en met andere banken gedeeld wordt. Dat roept een aantal belangrijke vragen op. Hebben consumenten, bedrijven en toezichthouders het bij het juiste eind als ze aannemen dat banken inderdaad superieure bewakers zijn? Hoe kunnen we erachter komen of banken de risico’s van hun leners goed inschatten? Hebben banken mogelijkheden om hun risicoanalyse te verbeteren?

In zijn oratie stelt Kasper Roszbach dat er bewijs is dat sommige banken speelruimte hebben om hun bewakingstechnologie verder te verbeteren. Hij laat ook zien waarom veelgebruikte technieken voor het evalueren van kredietrisico’s een misleidende indruk kunnen geven van het daadwerkelijke risico in de portfolio van een bank. Daarnaast bespreekt Roszbach een methode die banktoezichthouders in staat stelt de bewakingskwaliteit van de banken waarop zij toezicht houden op systematische wijze te evalueren, oftewel een methode voor het bewaken van bewakers.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...