Microfinance as a socially responsible investment
Promotie: dhr. R.J. Galema, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Microfinance as a socially responsible investment
Promotor(s): prof.dr. B.W. Lensink, prof.dr. L. Spierdijk
Faculteit: Economie en Bedrijfskunde
Microfinanciering als maatschappelijk verantwoorde investering
Investeren in microfinanciering is interessant voor commerciële investeerders, maar dat geldt alleen voor investeringen in commerciële microfinancieringsinstellingen en niet zozeer voor investeringen in non-profit instellingen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Rients Galema. Hij toont ook aan dat maatschappelijk verantwoorde investeerders een lager rendement of een hoger risico moeten accepteren, wanneer zij willen investeren in instellingen die meer aan armoedebestrijding doen.
Het toevoegen van microfinanciering aan een portefeuille van internationale waardepapieren leidt tot een significante verbetering van de diversificatiemogelijkheden van investeerders, aldus Galema. Dat is vooral het geval wanneer het investeringen betreft in banken en microfinancieringsinstellingen uit Latijns Amerika, die de meest gecommercialiseerde microfinancieringssector heeft. Investeringen in non-profit instellingen en instellingen die in Afrika opereren (waar de kosten hoog zijn vanwege een gebrekkige infrastructuur) bieden geen diversificatievoordelen. De prijs van investeren in extra armoedebestrijding (in termen van minder rendement en meer risico) is relatief laag voor een gemiddeld niveau van armoedebestrijding, maar wordt relatief een stuk hoger wanneer investeerders alleen instellingen in hun portefeuille willen hebben die de allerarmsten bereiken.
Investeren in microfinancieringsinstellingen is risicovol. Machtige directeuren (CEO’s) verhogen dat risico. Galema toont aan dat vooral machtige CEO’s van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) variabiliteit van het rendement van organisaties verhogen. Deze variabiliteit lijkt vooral te worden veroorzaakt doordat NGO’s met machtige directeuren het slechter doen dan verwacht. Daarom concludeert Galema dat de CEO van een niet-gouvernementele organisatie in een goede bestuursstructuur niet teveel macht krijgt.
Rients Galema (It Heidenskip, 1984) voltooide de research master Economics and Business (Production, Organization and Marketing) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek bij het SOM Research Institute van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en werkt momenteel als postdoc bij de Bundesbank in Duitsland.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.