Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gram-positive anaerobic cocci. Identification and clinical relevance

07 september 2011

Promotie: mw. A.C.M. Veloo, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Gram-positive anaerobic cocci. Identification and clinical relevance

Promotor(s): prof.dr. J.E. Degener

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Anaërobe bacteriën beter te herkennen

Gram-positieve anaërobe kokken (GPAC) vormen een specifieke groep bacteriën, die voorkomen bij infecties. Ze groeien zonder zuurstof. Het is belangrijk deze bacteriën goed te herkennen, om ze met de juiste antibiotica te kunnen bestrijden. Maar dit is gecompliceerder dan werd aangenomen, zo blijkt uit onderzoek van promovenda Linda Veloo.

Met de gebruikelijke analysetechnieken worden de twee meest voorkomende GPAC, Finegoldia magna en Parvimonas micra, correct geïdentificeerd, zo laat het onderzoek van Veloo zien. Maar de Peptoniphilus harei, wordt consequent fout geïdentificeerd als Peptoniphilus asaccharolyticus. Met behulp van meer geavanceerde moleculaire en spectrometrische methodes kan de Peptoniphilus harei wel goed worden geïdentificeerd.

Van de onderzochte GPAC’s heeft de F. magna de hoogste antibioticaresistentie, zo toont Veloo aan. De F. magna is in staat om verschillende virulentiefactoren (ziekteverwekkende stoffen) te produceren en kan onder meer bacteriële vaginose veroorzaken. Veloo concludeert dat het belangrijk is om GPAC’s goed te identificeren, hun rol in infecties te definiëren en hun gevoeligheid voor antibiotica te bepalen.

Linda Veloo (Groningen, 1969) studeerde biotechnologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook na haar promotie blijft Veloo werkzaam als onderzoekster in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...