Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gram-positive anaerobic cocci. Identification and clinical relevance

07 september 2011

Promotie: mw. A.C.M. Veloo, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Gram-positive anaerobic cocci. Identification and clinical relevance

Promotor(s): prof.dr. J.E. Degener

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Anaërobe bacteriën beter te herkennen

Gram-positieve anaërobe kokken (GPAC) vormen een specifieke groep bacteriën, die voorkomen bij infecties. Ze groeien zonder zuurstof. Het is belangrijk deze bacteriën goed te herkennen, om ze met de juiste antibiotica te kunnen bestrijden. Maar dit is gecompliceerder dan werd aangenomen, zo blijkt uit onderzoek van promovenda Linda Veloo.

Met de gebruikelijke analysetechnieken worden de twee meest voorkomende GPAC, Finegoldia magna en Parvimonas micra, correct geïdentificeerd, zo laat het onderzoek van Veloo zien. Maar de Peptoniphilus harei, wordt consequent fout geïdentificeerd als Peptoniphilus asaccharolyticus. Met behulp van meer geavanceerde moleculaire en spectrometrische methodes kan de Peptoniphilus harei wel goed worden geïdentificeerd.

Van de onderzochte GPAC’s heeft de F. magna de hoogste antibioticaresistentie, zo toont Veloo aan. De F. magna is in staat om verschillende virulentiefactoren (ziekteverwekkende stoffen) te produceren en kan onder meer bacteriële vaginose veroorzaken. Veloo concludeert dat het belangrijk is om GPAC’s goed te identificeren, hun rol in infecties te definiëren en hun gevoeligheid voor antibiotica te bepalen.

Linda Veloo (Groningen, 1969) studeerde biotechnologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook na haar promotie blijft Veloo werkzaam als onderzoekster in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.