Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Process improvement for engineering and maintenance contractors

08 september 2011

Promotie: dhr. J. Veldman, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Process improvement for engineering and maintenance contractors

Promotor(s): prof.dr. G.J.C. Gaalman en prof.dr. J.C. Wortmann

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Procesverbetering bij EPCM-aannemers onderzocht

Jasper Veldman onderzocht procesverbeteringsconcepten voor aannemers die complexe installaties ontwerpen, bouwen en onderhouden. Zijn proefschrift levert een bijdrage aan de wetenschappelijke kennis over de specifieke procesverbeteringsconcepten voor deze EPCM-aannemers. Veldman toont onder meer aan dat het Capability Maturity Model Integrated (CMMI), een belangrijk procesverbeteringsmodel in de software-industrie, ook zeer geschikt hulpmiddel kan zijn voor procesverbetering bij EPCM-aannemers, maar dat het model op een aantal belangrijke punten moet worden uitgebreid.

Veldman deed een caseonderzoek bij Stork GLT, een grote EPCM-aannemer die sinds het tweede deel van de jaren ‘90 verantwoordelijk is voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de gasproductielocaties in het Groninger gasveld. Uit zijn onderzoek blijkt dat EPCM-aannemers worden geconfronteerd met een grote tegenstrijdigheid: aan de ene kant willen zij hun processen en installaties verbeteren en veranderen, terwijl zij aan de andere kant juist gebaat zijn bij stabiliteit rond deze processen en installaties. Veldman identificeert de manieren waarop EPCM-aannemers kunnen omgaan met die tegenstrijdigheid, afhankelijk van onder meer de planning, de rol van de klant, het onderhoud van ontwerpkennis en het moment van wijzigen van de installatie.

Daarnaast gaat Veldman dieper in op toestandsafhankelijk onderhoud van installaties. Dat is een techniek waarbij onderhoudsbeslissingen worden genomen op basis van de gemeten toestand van de installatie. De promovendus identificeert verschillende factoren die van belang zijn bij de implementatie van deze techniek, zoals de aanwezigheid van installatie- en proceskennis en de integratie van deze kennis. Tot slot laat Veldman op theoretische wijze zien dat concurrerende bedrijven elkaar stimuleren hun managers te belonen voor procesverbetering, maar dat dat ten koste gaat van de winstgevendheid van die bedrijven.

Jasper Veldman (Avereest, 1979) studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek bij het SOM Research Institute van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Stork GLT (nu: GLT-PLUS) en NAM hebben beide voor 25% bijgedragen aan de financiering van het promotieonderzoek.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...