Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

The functional importance of flavivirus maturation

07 september 2011

Promotie: mw. I.A. Rodenhuis-Zybert, 13.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The functional importance of flavivirus maturation

Promotor(s): prof.dr. J.C. Wilschut

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuw vaccin tegen knokkelkoorts stap dichterbij

Het menselijk afweersysteem, dat het lichaam tegen een eerste infectie met het dengue-virus beschermt, kan het virus bij een herhaalde infectie juist extra schadelijk maken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Izabela Rodenhuis. Hiermee is belangrijk inzicht verkregen in de oorzaak van dengue, een ziekte die in de laatste decennia steeds meer slachtoffers maakt. Een effectiever vaccin tegen dengue is hiermee een stap dichterbij gekomen.

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een virusziekte die vooral wordt overgebracht door beten van een (sub)tropische mug. Jaarlijks raken 50 tot 100 miljoen mensen geïnfecteerd; de laatste decennia doen zich steeds meer ernstige, soms zelfs dodelijke, gevallen voor.

Een groot deel van de circulerende virusdeeltjes bevat het prM eiwit. Tijdens een natuurlijke infectie worden tegen dit eiwit veel antilichamen aangemaakt. Normaal gesproken zijn virusdeeltjes met een hoge concentratie aan prM eiwitten niet infectieus. Lange tijd werd aangenomen dat prM-bevattende virusdeeltjes geen rol spelen bij dengue infecties. Maar Rodenhuis laat zien dat het virus juist hoog infectieus wordt in aanwezigheid van antilichamen tegen het prM eiwit. De antilichamen blijken voor een efficiënte opname van virusdeeltjes in cellen te zorgen. Eenmaal in de cel kunnen de virusdeeltjes verder groeien en uiteindelijk een infectie bewerkstelligen.

Izabela Rodenhuis-Zybert (Polen, 1981) studeerde Microbiologie aan de Universiteit van Lodz. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze blijft na haar promotie werkzaam in het UMCG als postdoc.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.