Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jeroen Smit benoemd tot hoogleraar Journalistiek

12 september 2011
Jeroen Smit
Jeroen Smit

Jeroen Smit is per 1 september 2011 benoemd tot hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.

Smit (1963) is een ervaren onderzoeksjournalist die veelgeprezen boeken schreef over de crisis bij Ahold (Het drama Ahold, 2004) en de teloorgang van ABN Amro (De Prooi, 2008). Hij studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd in 2009 verkozen tot haar eerste Alumnus van het Jaar.

Smit heeft een rijke ervaring in de journalistiek. Hij was redacteur bij Het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het weekblad FEM/DeWeek, voordat hij zich vestigde als freelance journalist. De afgelopen jaren presenteerde hij verschillende radioprogramma’s bij BNR Nieuwsradio en was hij presentator bij de actualiteitenprogramma’s Nova en Buitenhof. In 2010 presenteerde hij de documentairereeks Leiders Gezocht voor de NTR.

Als hoogleraar wordt Smit medeverantwoordelijk voor de succesvolle master die de afdeling Journalistiek aanbiedt voor Nederlandse en internationale studenten, en voor de populaire minor Media en Journalistieke Cultuur voor bachelorstudenten. ‘Ik heb ontzettend veel zin om, in mijn oude studentenstad, een bijdrage te leveren aan het opleiden van goede gedreven journalisten. Journalisten die op verantwoorde wijze over onze samenleving berichten en tegels kunnen lichten. Journalisten die contact maken met hun publiek en voorzien in de enorme behoefte aan informatie, inzicht en begrip’, aldus Smit. ‘Ik vind het spannend juist nu, in een tijd waarin de relatie tussen journalist en publiek in razend tempo verandert, deze rol te mogen vervullen.’

Meer informatie

- prof.drs. J. Smit, contact@jeroensmit.net

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:43

Meer nieuws

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...