Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jeroen Smit benoemd tot hoogleraar Journalistiek

12 september 2011
Jeroen Smit
Jeroen Smit

Jeroen Smit is per 1 september 2011 benoemd tot hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.

Smit (1963) is een ervaren onderzoeksjournalist die veelgeprezen boeken schreef over de crisis bij Ahold (Het drama Ahold, 2004) en de teloorgang van ABN Amro (De Prooi, 2008). Hij studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd in 2009 verkozen tot haar eerste Alumnus van het Jaar.

Smit heeft een rijke ervaring in de journalistiek. Hij was redacteur bij Het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het weekblad FEM/DeWeek, voordat hij zich vestigde als freelance journalist. De afgelopen jaren presenteerde hij verschillende radioprogramma’s bij BNR Nieuwsradio en was hij presentator bij de actualiteitenprogramma’s Nova en Buitenhof. In 2010 presenteerde hij de documentairereeks Leiders Gezocht voor de NTR.

Als hoogleraar wordt Smit medeverantwoordelijk voor de succesvolle master die de afdeling Journalistiek aanbiedt voor Nederlandse en internationale studenten, en voor de populaire minor Media en Journalistieke Cultuur voor bachelorstudenten. ‘Ik heb ontzettend veel zin om, in mijn oude studentenstad, een bijdrage te leveren aan het opleiden van goede gedreven journalisten. Journalisten die op verantwoorde wijze over onze samenleving berichten en tegels kunnen lichten. Journalisten die contact maken met hun publiek en voorzien in de enorme behoefte aan informatie, inzicht en begrip’, aldus Smit. ‘Ik vind het spannend juist nu, in een tijd waarin de relatie tussen journalist en publiek in razend tempo verandert, deze rol te mogen vervullen.’

Meer informatie

- prof.drs. J. Smit, contact@jeroensmit.net

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:43
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...