Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen klimt snel in rankings

07 september 2011

De Rijksuniversiteit Groningen stijgt in de QS-World University Ranking van plaats 120 naar plaats 115. Deze voortzetting van de Times Higher Education ranking – QS en THES gingen twee jaar geleden uit elkaar -  maakte deze week de resultaten voor 2011 bekend. ‘Het is onze uitdaging om volgend jaar in de top-100 van de belangrijkste universitaire rankings te komen,’ zegt collegevoorzitter Sibrand Poppema.

In de Shanghai ranking steeg de Rijksuniversiteit Groningen dit jaar van plaats 109 naar plaats 103, zoals blijkt uit een analyse van de verschillende deelscores waaruit de ranking is samengesteld. Dit onderzoek naar waar de RUG in feite staat – officieel publiceert de Shanghai Jiao Tong University alleen dat de RUG op een gedeelde plaats 102-150 staat - laat zien dat Groningen de derde Nederlandse universiteit is na Utrecht en Leiden.

Economie en chemie

Naast een ranking van universiteiten als geheel publiceert de Shanghai ranking jaarlijks ook ranglijsten van deelgebieden. Bij ‘Economics and Business’ stijgt Groningen dit jaar naar een gedeelde plaats 76-100, en komt daarmee dus de top-100 binnen. Ook bij ‘Chemistry’ haalt Groningen een voortreffelijke score; de RUG staat daar net als vorig jaar op een gedeelde plaats 51-75.

Snelle groei

Op basis van recente prestaties – het aantal publicaties van de universiteit nam in 2010 met bijna 25 procent toe – verwacht Poppema dat de Rijksuniversiteit Groningen komend jaar verder zal stijgen. ‘We zijn een van de snelst groeiende universiteiten en ik ben er van overtuigd dat we volgend jaar de top-100 ingaan,’ zegt hij.

De Rijksuniversiteit Groningen klimt de laatste jaren snel vanwege de wetenschappelijk publicaties in bladen als Science en Nature en het toenemende aantal keren dat de Groningse wetenschappers worden geciteerd door andere onderzoekers.

Prestige

Een plaats in de top-100 is belangrijk voor het prestige van de universiteit omdat het bepaalt of internationale studenten, promotiestudenten, postdoc-onderzoekers en stafleden naar de universiteit komen. Ook is het belangrijk voor de mate waarin bedrijven en andere universiteiten met de RUG willen samenwerken.

Voor meer informatie zie:

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws