Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG succesvol in prestigieuze Erasmus Mundus programma's

02 augustus 2011

Onlangs maakte de Europese Commissie de selectieresultaten bekend van het Erasmus Mundus programma, dat tot doel heeft de aantrekkelijkheid en zichtbaarheid van het Europese hoger onderwijs te verbeteren. De RUG was succesvol in het onderdeel toekenning van een Europees label aan Joint Master en Joint Doctorate programmes (bekend onder de naam Actie 1) en in het onderdeel mobiliteitsbeurzen van de Europese Commissie voor studenten, promovendi, postdocs en staf wereldwijd (bekend onder de naam Actie 2).

Actie 1 

De masteropleiding Euroculture ontving opnieuw het prestigieuze label 'Erasmus Mundus Master Course'. De RUG is coördinator van het Euroculture consortium dat nu wederom voor een periode van vijf jaar kan beschikken over onderwijsbeurzen van de Europese Commissie, bedoeld voor het aantrekken van talentvolle studenten. Ook de verlengingsaanvraag voor het programma Language & Communication Technologies waarin de RUG participeert, werd gehonoreerd. Het aantal Erasmus Mundus Master Courses aan de RUG blijft hiermee op acht.

IDEALAB

De leerstoelgroep Neurolinguïstiek van de RUG heeft samen met vier consortiumpartners een Erasmus Mundus Joint Doctorate toegekend gekregen voor het programma IDEALAB, waarbij een gezamenlijk onderwijsprogramma en een onderzoekstraject aan minimaal twee deelnemende universiteiten leiden tot een joint doctorate. Coördinator van het programma is de Universiteit van Potsdam.

Actie 2

Evenals in voorgaande jaren zal de RUG weer actief deelnemen in het Erasmus Mundus Actie 2 programma dat voorziet in mobiliteitsbeurzen voor studenten, promovendi, postdocs en (academische) staf wereldwijd. De mobiliteit wordt gerealiseerd tussen consortia van EU instellingen en universiteiten in landen of regio’s buiten de EU.

Mobiliteitsbeurzen

Zoals eerder bekend gemaakt, is aan de RUG als coördinator van het Europlata consortium, financiering toegekend voor mobiliteitsbeurzen van Argentinië naar Europa voor promovendi, postdocs en stafleden in de sociale wetenschappen. Daarnaast zijn aan de volgende consortia met RUG deelname opnieuw mobiliteitsbeurzen toegekend:

 • LOTUS (coördinatie Universiteit Gent), inkomende mobiliteit op alle niveaus en in alle disciplines vanuit China, Indonesië, Thailand, Vietnam en Myanmar
 • JoinEUSEE (coördinatie Universiteit van Graz), inkomende en uitgaande mobiliteit op alle niveaus en in alle disciplines met Bosnië & Herzegovina, Servië, Macedonië, Montenegro, Kosovo en Albanië

 • Eurotango  (coördinatie Technische Universiteit van Valencia), inkomende mobiliteit van promovendi, postdocs en staf in de natuurwetenschappen vanuit Argentinië

EMERGE

Een nieuw consortium waarin de RUG samen met Coimbra Group partners zal deelnemen, is EMERGE. Dit project voorziet in inkomende en uitgaande mobiliteit op alle niveaus en in alle disciplines met Oekraïne, Belarus en Moldavië. Coördinatie van het EMERGE consortium is in handen van de A.I. Cuza Universiteit van Iasi in Roemenië.

Meer informatie

Regine van Groningen

coördinator EU programma’s, Bureau Internationale Samenwerking

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...