Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG succesvol in prestigieuze Erasmus Mundus programma's

02 augustus 2011

Onlangs maakte de Europese Commissie de selectieresultaten bekend van het Erasmus Mundus programma, dat tot doel heeft de aantrekkelijkheid en zichtbaarheid van het Europese hoger onderwijs te verbeteren. De RUG was succesvol in het onderdeel toekenning van een Europees label aan Joint Master en Joint Doctorate programmes (bekend onder de naam Actie 1) en in het onderdeel mobiliteitsbeurzen van de Europese Commissie voor studenten, promovendi, postdocs en staf wereldwijd (bekend onder de naam Actie 2).

Actie 1 

De masteropleiding Euroculture ontving opnieuw het prestigieuze label 'Erasmus Mundus Master Course'. De RUG is coördinator van het Euroculture consortium dat nu wederom voor een periode van vijf jaar kan beschikken over onderwijsbeurzen van de Europese Commissie, bedoeld voor het aantrekken van talentvolle studenten. Ook de verlengingsaanvraag voor het programma Language & Communication Technologies waarin de RUG participeert, werd gehonoreerd. Het aantal Erasmus Mundus Master Courses aan de RUG blijft hiermee op acht.

IDEALAB

De leerstoelgroep Neurolinguïstiek van de RUG heeft samen met vier consortiumpartners een Erasmus Mundus Joint Doctorate toegekend gekregen voor het programma IDEALAB, waarbij een gezamenlijk onderwijsprogramma en een onderzoekstraject aan minimaal twee deelnemende universiteiten leiden tot een joint doctorate. Coördinator van het programma is de Universiteit van Potsdam.

Actie 2

Evenals in voorgaande jaren zal de RUG weer actief deelnemen in het Erasmus Mundus Actie 2 programma dat voorziet in mobiliteitsbeurzen voor studenten, promovendi, postdocs en (academische) staf wereldwijd. De mobiliteit wordt gerealiseerd tussen consortia van EU instellingen en universiteiten in landen of regio’s buiten de EU.

Mobiliteitsbeurzen

Zoals eerder bekend gemaakt, is aan de RUG als coördinator van het Europlata consortium, financiering toegekend voor mobiliteitsbeurzen van Argentinië naar Europa voor promovendi, postdocs en stafleden in de sociale wetenschappen. Daarnaast zijn aan de volgende consortia met RUG deelname opnieuw mobiliteitsbeurzen toegekend:

 • LOTUS (coördinatie Universiteit Gent), inkomende mobiliteit op alle niveaus en in alle disciplines vanuit China, Indonesië, Thailand, Vietnam en Myanmar
 • JoinEUSEE (coördinatie Universiteit van Graz), inkomende en uitgaande mobiliteit op alle niveaus en in alle disciplines met Bosnië & Herzegovina, Servië, Macedonië, Montenegro, Kosovo en Albanië

 • Eurotango  (coördinatie Technische Universiteit van Valencia), inkomende mobiliteit van promovendi, postdocs en staf in de natuurwetenschappen vanuit Argentinië

EMERGE

Een nieuw consortium waarin de RUG samen met Coimbra Group partners zal deelnemen, is EMERGE. Dit project voorziet in inkomende en uitgaande mobiliteit op alle niveaus en in alle disciplines met Oekraïne, Belarus en Moldavië. Coördinatie van het EMERGE consortium is in handen van de A.I. Cuza Universiteit van Iasi in Roemenië.

Meer informatie

Regine van Groningen

coördinator EU programma’s, Bureau Internationale Samenwerking

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....