Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wil jij invloed uitoefenen op hoe het internet wordt gerund?

19 augustus 2011

Eén van de belangrijkste veranderingen in maatschappelijke trends van de afgelopen jaren is de grote toename van consumenten online en hun veel geavanceerdere omgang met de media op het internet. Bezoekers aan een website worden vaak om persoonlijke informatie gevraagd. De website vraagt meestal toestemming aan de gebruiker om deze informatie te gebruiken. Het CONSENT-project, gecoördineerd door de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijkuniversiteit Groningen, onderzoekt hoe consumentengedrag en commerciële processen de rol van het verlenen van toestemming veranderen bij de verwerking van persoonlijke gegevens.

Het CONSENT-project heeft in heel Europa een online enquête gelanceerd om meningen van internetgebruikers te verzamelen. De uitkomsten van deze enquête zullen worden onderzocht en verkregen feedback zal worden gebruikt bij het opstellen van beleidsinstructies voor de Europese Commissie.

Toestemming
Het verlenen van toestemming van de consument is een fundamentele waarde waarop de Europese markteconomie is gebaseerd. Het project onderzoekt de manier waarop het verlenen van toestemming van de consument is verkregen bij veel gebruikte online diensten, zoals Facebook, YouTube en Twitter. Het commerciële succes van deze diensten hangt in grote mate af van het onthullen van belangrijke hoeveelheden persoonlijke gegevens door hun gebruikers.

Europese beleidsregels
“Online gebruikers hebben hiermee een middel in handen om de gang van zaken op het internet te beïnvloeden, aangezien de resultaten van de enquête zullen worden gebruikt bij de opstelling van nieuwe Europese beleidsregels” aldus prof. dr. Joseph Cannataci en prof. dr. Jeanne Pia Mifsud Bonnici, die de leiding hebben over het CONSENT-project.

Door aan deze enquête mee te doen hebben deelnemers echt de mogelijkheid om de richting en inhoud van nieuw Europees beleid en wetgeving over internetgebruik te beïnvloeden. De enquête in het Nederlands (en tevens in het Engels en een aantal andere Europese talen) is beschikbaar.

Het CONSENT-project brengt 19 partners afkomstig uit 13 landen samen en wordt ondersteund met € 2,6 miljoen van de Europese Commissie uit het Zevende Kaderprogramma. Het project is gestart in mei 2010 en loopt naar schatting tot april 2013.

Meer informatie:
Over het CONSENT-project: www.consent.law.muni.cz

Prof. J.A. Cannataci - www.rug.nl/staff/j.a.cannataci

Prof. J.P Mifsud Bonnici - www.rug.nl/staff/g.p.mifsud.bonnici

Laatst gewijzigd:03 december 2015 12:56
printView this page in: English

Meer nieuws