Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jasper Spaans - A spatial agent-based model of corvid caching behavior

23 augustus 2011

afstudeercolloquium

Theory of mind is the ability to attribute mental states towards others and to act on this knowledge, which is an ability humans have. Some researchers of animal intelligence state that some animal species can be shown to have this ability as well, while others dispute this. Corvids demonstrate great cognitive abilities in caching behavior, and are suspect to possess theory of mind as well. We constructed an agent-based model to explore another explanation for the perceived intelligence in corvid caching behavior involving their spatial environment and social facilitation. We found that the model could not convincingly simulate all the intended patterns of behavior. Possible improvements to the model will be discussed, as well as how this type of scientific debate can benefit from researching agent-based models.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.