Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jasper Spaans - A spatial agent-based model of corvid caching behavior

23 augustus 2011

afstudeercolloquium

Theory of mind is the ability to attribute mental states towards others and to act on this knowledge, which is an ability humans have. Some researchers of animal intelligence state that some animal species can be shown to have this ability as well, while others dispute this. Corvids demonstrate great cognitive abilities in caching behavior, and are suspect to possess theory of mind as well. We constructed an agent-based model to explore another explanation for the perceived intelligence in corvid caching behavior involving their spatial environment and social facilitation. We found that the model could not convincingly simulate all the intended patterns of behavior. Possible improvements to the model will be discussed, as well as how this type of scientific debate can benefit from researching agent-based models.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 19 maart 2018

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem