Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hollandse meezingers helpen bij het leren van de Nederlandse taal

Tweede sing-along avond moet de eerste overtreffen
22 augustus 2011

Uit café Marleen in de Groningse binnenstad klonken 7 juni een avondlang de tonen op van Hollandse meezingers als Tulpen uit Amsterdam en Heb je even voor mij. Tientallen studenten van het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen sloten daar met een Dutch sing-along hun cursus Nederlands-als-tweede-taal af. Een groot succes dat voor herhaling vatbaar is, jubelen de docenten. Daarom volgt op 30 augustus een nieuwe sing-along avond, wederom met oer-Hollandse liedjes, oud en modern.

Liedjes zingen helpt bij het uitbreiden van je woordenschat; het verbetert de intonatie en je krijgt meer gevoel voor de melodie van een taal. Bovendien vergroot het je begrip van de cultuur. ‘Als je iemands taal begrijpt, begrijp je hoe hij denkt,’ poneerde een van de cursisten die avond als stelling.

Doorgaan
Bij de eerste meezingavond in Groningen zat de kroeg bomvol. ‘Het is gezellig, het stimuleert en het is leerzaam; daarom hebben we na die eerste bijeenkomst geconcludeerd dat we hiermee door willen gaan,’ vat docente Emmeline Torenbeek van het Talencentrum haar herinnering aan die avond samen.

Pittig

En ze is er van overtuigd dat de tweede samenkomst een nog groter succes zal worden dan de eerste. Deze zomer gingen weer een groot aantal groepen cursisten vol enthousiasme van start. Ze volgden de intensieve cursus; drie of vier weken lang vijf dagen per week les en huiswerk. ‘Dat is natuurlijk pittig en dan is het leuk om die zware weken af te sluiten met iets dat leuk én leerzaam is.’ Net als de vorige keer verzorgen de accordeonisten Editha Vennik en Jeanet Stratingh van Muziek in Bedrijf de begeleiding.

Een impressie van de sing-along op 7 juni is te zien op YouTube.


Het repertoire voor 30 augustus is al te vinden op de site van het Talencentrum (www.rug.nl/talencentrum).

 • Tijd: dinsdag 30 augustus van 20.00 tot 22.00 uur
 • Locatie: café Marleen, Kleine Pelsterstraat 7, Groningen

Noot voor de pers

Meer informatie: Emmeline Torenbeek, e-mail: e.torenbeek@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/ Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...