Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Hollandse meezingers helpen bij het leren van de Nederlandse taal

Tweede sing-along avond moet de eerste overtreffen
22 augustus 2011

Uit café Marleen in de Groningse binnenstad klonken 7 juni een avondlang de tonen op van Hollandse meezingers als Tulpen uit Amsterdam en Heb je even voor mij. Tientallen studenten van het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen sloten daar met een Dutch sing-along hun cursus Nederlands-als-tweede-taal af. Een groot succes dat voor herhaling vatbaar is, jubelen de docenten. Daarom volgt op 30 augustus een nieuwe sing-along avond, wederom met oer-Hollandse liedjes, oud en modern.

Liedjes zingen helpt bij het uitbreiden van je woordenschat; het verbetert de intonatie en je krijgt meer gevoel voor de melodie van een taal. Bovendien vergroot het je begrip van de cultuur. ‘Als je iemands taal begrijpt, begrijp je hoe hij denkt,’ poneerde een van de cursisten die avond als stelling.

Doorgaan
Bij de eerste meezingavond in Groningen zat de kroeg bomvol. ‘Het is gezellig, het stimuleert en het is leerzaam; daarom hebben we na die eerste bijeenkomst geconcludeerd dat we hiermee door willen gaan,’ vat docente Emmeline Torenbeek van het Talencentrum haar herinnering aan die avond samen.

Pittig

En ze is er van overtuigd dat de tweede samenkomst een nog groter succes zal worden dan de eerste. Deze zomer gingen weer een groot aantal groepen cursisten vol enthousiasme van start. Ze volgden de intensieve cursus; drie of vier weken lang vijf dagen per week les en huiswerk. ‘Dat is natuurlijk pittig en dan is het leuk om die zware weken af te sluiten met iets dat leuk én leerzaam is.’ Net als de vorige keer verzorgen de accordeonisten Editha Vennik en Jeanet Stratingh van Muziek in Bedrijf de begeleiding.

Een impressie van de sing-along op 7 juni is te zien op YouTube.


Het repertoire voor 30 augustus is al te vinden op de site van het Talencentrum (www.rug.nl/talencentrum).

  • Tijd: dinsdag 30 augustus van 20.00 tot 22.00 uur
  • Locatie: café Marleen, Kleine Pelsterstraat 7, Groningen

Noot voor de pers

Meer informatie: Emmeline Torenbeek, e-mail: e.torenbeek rug.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...