Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Europese ERC-subsidie van 1,5 miljoen voor vier onderzoekers

12 juli 2011

Prof. dr. D.J. Slotboom en prof.dr. A.M. van Oijen van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en  prof. dr. J. J. Schuringa en dr. ir. E.A.A. Nollen van het Universitair Medisch Centrum Groningen krijgen elk een Europese ERC-subsidie van 1,5 miljoen euro voor hun onderzoek. De ERC-grants zijn bedoeld om excellente onderzoeksteams op te zetten of verder te versterken.

Het aantal ERC-subsidies dat dit jaar is toegekend aan onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen stijgt hiermee tot zeven. Vorige maand werd bekend dat prof. dr. J.G. Roelfes, prof. dr. ir. C.H. van der Wal en dr. S. Otto een ERC-subsidie krijgen (zie: ERC Starting Grants awarded).

 

Prof. dr. Dirk Slotboom (Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute) krijgt zijn ERC-grant (“Minimalist multipurpose ATP-binding cassette transporters”) voor onderzoek naar de manier waarop bacteriën vitamines binnenkrijgen. Hoewel sommige bacteriesoorten zelf vitamines kunnen maken, zijn veel ziekteverwekkende bacteriën - net als mensen - afhankelijk van de opname van vitamines uit hun voeding om te kunnen groeien. Het mechanisme waarmee mensen en bacteriën vitamines hun cellen in transporteren verschilt echter. Het onderzoek aan het bacteriële transport is fundamenteel van aard, maar kan in de toekomst leiden tot de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Prof. dr. Antoine van Oijen (Zernike Institute for Advanced Materials) krijgt zijn ERC-grant voor zijn onderzoek naar DNA-replicatie, het proces dat verantwoordelijk is voor het kopiëren van het DNA vlak voordat  celdeling plaatsvindt. In zijn interdisciplinaire onderzoeksvoorstel “Single-molecule studies of the DNA replication machinery” beschrijft  Van Oijen de ontwikkeling van nieuwe fysische technieken die het mogelijk maken één enkel DNA-molecuul te manipuleren en het gedrag van individuele kopieereiwitten op dat ene molecuul te visualiseren. Met deze ‘single-molecule’ technieken hoopt hij te achterhalen hoe DNA gekopieerd wordt en hoe fouten in dit proces kunnen bijdragen tot ziekteprocessen.

Dr. ir. Ellen Nollen (Genetica) krijgt haar ERC-grant voor haar onderzoek naar de rol die het gen moag-4 (modifier of aggregation-4) speelt bij het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten als Huntington, Parkinson en Alzheimer. Zij ontdekte eerder al dat juist dit gen de stapeling en de schadelijke effecten van ziekte-eiwitten regelt tijdens het verouderingsproces van cellen. In haar onderzoeksvoorstel "Protein damage control: regulation of toxic protein aggregation in aging-associated neurodegenerative diseases" geeft zij aan hoe ze meer inzicht in deze ziektemechanismen wil bepalen.

Prof. dr. Jan Jacob Schuringa (Experimentele Hematologie) krijgt zijn ERC-grant voor zijn onderzoek naar: "Human leukemic stem cells: from identification towards targeting and eradication". Centraal in dit project staat het ontwikkelen van een muizen-'leukemiekliniek'. In deze leukemiekliniek zullen nieuwe behandelmethodes getest worden op een patiënt-specifieke manier. Het uiteindelijke doel van de studies is om effectievere methoden te ontwikkelen om patiënten met leukemie te kunnen behandelen.

 

RUG-onderzoekers die informatie zoeken over het aanvragen van een ERC-grant kunnen contact opnemen met de ERC-consultant drs. Neeltje Miedema .

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws