Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Enhanced performance of single and double junction plastic solar cells

15 juli 2011

Promotie: dhr. D.J.D. Moet, 13.15 uur, Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: Enhanced performance of single and double junction plastic solar cells

Promotor(s): prof.dr.ir. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Dubbellaagse zonnecel haalt een hoger rendement

In de nieuwste, meest efficiënte plastic zonnecellen wordt zonlicht geabsorbeerd in een ultradunne laag die bestaat uit een mengsel van een halfgeleidend polymeer en een n-type organisch materiaal. Door middel van een reeks complexe processen - zoals het aanmaken, uit elkaar halen, transporteren en wegvoeren van elektrische ladingen - worden de opgevangen fotonen direct omgezet in elektriciteit. Het rendement van plastic zonnecellen hangt sterk af van de optische en elektronische eigenschappen van het gebruikte polymeer, schrijft Date Moet in zijn proefschrift. In veel gevallen wordt de efficiëntie begrensd door belemmeringen in één of meer van de hierboven genoemde processen.

Moet deed onderzoek naar het rendement van verscheidene typen van polymere zonnecellen. Hij aan geeft hoe belemmeringen die het rendement beperken, geminimaliseerd kunnen worden. Ook laat hij zien dat de optische en elektrische verliezen in specifieke gevallen gelijktijdig verminderd kunnen worden door het gebruik van twee foto-actieve lagen. Een zorgvuldig ontwerp van de benodigde middenelektrode zorgt ervoor dat dubbellaagse cellen een hoger rendement kunnen halen dan geoptimaliseerde enkellaagse ontwerpen.

Deze resultaten en de uitkomsten van uitgebreide opto-elektronische modellering vormen een nieuwe stap richting efficiënte, uit oplossing vervaardigde polymere tandemcellen, waarin twee foto-actieve lagen met elkaar aanvullende absorptiespectra gecombineerd worden.

Date Moet (Rotterdam, 1982) studeerde technische natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door SenterNovem. Na zijn promotieonderzoek is hij gaan werken voor TMC Physics en het Holst Centre in Eindhoven.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.