Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

When we move together: the neural correlates of joint action

06 juli 2011

Promotie: mw. I. Kokal, 14.45 uur, Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: When we move together: the neural correlates of joint action

Promotor(s): prof.dr. C. Keysers

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hersenactiviteit tijdens sociale interactie onderzocht

Promovenda Idil Kokal onderzocht de werking van onze hersenen tijdens sociale interacties tussen twee mensen. Met behulp van functionele MRI (fMRI) werden hersenscans gemaakt tijdens verschillende experimenten, zoals een samenwerkingsspel en samen drummen. De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat tijdens dergelijke activiteiten sprake is van activatie van een hersennetwerk dat verder gaat dan het systeem van de spiegelneuronen. Tijdens de drum-experimenten werd activiteit gevonden in de nucleus caudatus wat samenhangt met beloning. De mate van activiteit in de nucleus caudatus correleerde met het aantal potloden dat de proefpersoon oppakte om met de andere persoon mee te drummen. Kokal concludeert dat onze hersenen gesynchroniseerde activiteiten vertalen in beloning, op basis waarvan iemand vervolgens beslist om al of niet verder te gaan met het gesynchroniseerde gedrag.

Idil Kokal (Turkije, 1980) studeerde psychologie aan de Koc Universiteit in Istanbul, Turkije, en neurowetenschappen aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij het BCN Neuroimaging Center van de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door het Marie Curie Excellence programma van de Europese Unie. Kokal vervolgt haar loopbaan als onderzoeker bij het Donders Center en het Max Planck Institute for Psycholinguistics van de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.