Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Query driven visualization of large scale multi-dimensional astronomical catalogs

04 juli 2011

Promotie: dhr. H. Buddelmeijer, 13.15 uur, Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: Query driven visualization of large scale multi-dimensional astronomical catalogs

Promotor(s): prof.dr. E.A. Valentijn, prof.dr. S.C. Trager, prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Vraaggestuurde visualisatie bespaart wetenschapper veel werk

Met huidige telescopen worden miljarden bronnen waargenomen, waarvan honderden eigenschappen worden gemeten. Er zijn nieuwe technieken nodig om deze grote datasets interactief te kunnen visualiseren. In zijn proefschrift introduceert Hugo Buddelmeijer een vraaggestuurde manier van visualisatie, waarmee schaalbaarheid en flexibiliteit bereikt worden.

Een belangrijk aspect is dat informatie wordt opgeslagen over hoe sterrenkundige data zijn verwerkt. Van elke dataset is dus duidelijk hoe deze is gemaakt en bovendien is het mogelijk om data automatisch te genereren. Met als resultaat dat het vinden van bestaande data en het creëren van nieuwe data op dezelfde manier gebeurt, namelijk door het op te vragen. Een verzoek voor data kan onafhankelijke van de manier van implementeren worden verwoord. Het opvragen van data kan hierdoor vanuit de visualisatie zelf gedaan kan worden, zonder dat de visualisatiesoftware kennis hoeft te hebben van de dataverwerking.

Nieuwe data worden alleen gemaakt als de bestaande data niet geschikt zijn om aan een dergelijk dataverzoek te voldoen. In dat geval wordt de dataset zo gedefinieerd dat hij zo herbruikbaar mogelijk is voor latere dataverzoeken. Vervolgens wordt alleen dat deel van de data gecreëerd dat daadwerkelijk nodig is voor de visualisatie. De data worden alleen opgeslagen als de creatie ervan erg tijdrovend is. Aangezien nieuwe data automatisch op een zowel schaalbare als herbruikbare manier gemaakt worden, hoeven noch visualisatiesoftware noch wetenschapper zich niet met deze zaken bezig te houden. Vraaggestuurde visualisatie resulteert er dus in dat wetenschappers zich volledig op hun onderzoek kunnen richten, omdat geen tijd meer hoeven te besteden aan de administratie van de data.

Hugo Buddelmeijer (Delft, 1980) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG en gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...