27 juni 2011

Promotie: mw. X. Yang, 14.45 uur, Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: A proteomic view on staphylococcal virulence, protein secretion and survival of water limitation

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

Vormveranderingen en biofilms beschermen bacteriën tegen menselijk afweersysteem

De bacteriën Staphylococcus aureus en Staphylococcus epidermidis kunnen een grote bedreiging vormen voor de gezondheid, vooral bij jonge kinderen en zwakke ouderen. Promovenda Xiaomei Yang onderzocht welke mechanismen deze bacteriën inzetten om de gezondheid van de mens te ondermijnen. Ze richtte zich daarbij met name op zogenaamde biofilms die de stafylokokken vormen op weefsels of medische implantaten. Deze bestaan uit meerdere bacterielagen in een ondoordringbare matrix waardoor de bacteriën onbereikbaar zijn voor het immuunsysteem en antibiotica.

Stafylokokken veroorzaken ziekte op verschillende manieren. S. aureus is in staat ons afweersysteem zelfstandig te doorbreken, terwijl S. epidermidis gebruik maakt van de niet-intakte huid om in het lichaam te komen. Zodra ze in het lichaam zijn binnengedrongen kunnen beide bacteriën ondoordringbare biofilms produceren. Yang laat zien dat specifieke enzymen, de zg. sortases, hierbij een cruciale rol spelen doordat ze biofilmbevorderende eiwitten aan het celoppervlak koppelen. Ook onderzocht zij hoe stafylokokken kunnen overleven in het droge milieu van de huid, voor bacteriën zoiets als voor ons de Sahara. Ze slagen hierin door een stress-reactie waarin drastische vormveranderingen optreden.

Xiaomei Yang (China, 1977) studeerde medische microbiologie aan de Nanjing Medical University in China. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdeling Medische Microbiologie van het UMCG. Yang vervolgt haar loopbaan bij de Shanghai Medical College aan de Fundan University in China.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40