Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

A proteomic view on staphylococcal virulence, protein secretion and survival of water limitation

27 juni 2011

Promotie: mw. X. Yang, 14.45 uur, Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: A proteomic view on staphylococcal virulence, protein secretion and survival of water limitation

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

 

Vormveranderingen en biofilms beschermen bacteriën tegen menselijk afweersysteem

 

De bacteriën Staphylococcus aureus en Staphylococcus epidermidis kunnen een grote bedreiging vormen voor de gezondheid, vooral bij jonge kinderen en zwakke ouderen. Promovenda Xiaomei Yang onderzocht welke mechanismen deze bacteriën inzetten om de gezondheid van de mens te ondermijnen. Ze richtte zich daarbij met name op zogenaamde biofilms die de stafylokokken vormen op weefsels of medische implantaten. Deze bestaan uit meerdere bacterielagen in een ondoordringbare matrix waardoor de bacteriën onbereikbaar zijn voor het immuunsysteem en antibiotica.

Stafylokokken veroorzaken ziekte op verschillende manieren. S. aureus is in staat ons afweersysteem zelfstandig te doorbreken, terwijl S. epidermidis gebruik maakt van de niet-intakte huid om in het lichaam te komen. Zodra ze in het lichaam zijn binnengedrongen kunnen beide bacteriën ondoordringbare biofilms produceren. Yang laat zien dat specifieke enzymen, de zg. sortases, hierbij een cruciale rol spelen doordat ze biofilmbevorderende eiwitten aan het celoppervlak koppelen. Ook onderzocht zij hoe stafylokokken kunnen overleven in het droge milieu van de huid, voor bacteriën zoiets als voor ons de Sahara. Ze slagen hierin door een stress-reactie waarin drastische vormveranderingen optreden.

Xiaomei Yang (China, 1977) studeerde medische microbiologie aan de Nanjing Medical University in China. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdeling Medische Microbiologie van het UMCG. Yang vervolgt haar loopbaan bij de Shanghai Medical College aan de Fundan University in China.

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.