Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bioinformatics to improve shotgun proteomics analyses. Towards an efficient Maldi-MS pipeline

27 juni 2011

Promotie: dhr. T.P. Gandhi, 13.15 uur, Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: Bioinformatics to improve shotgun proteomics analyses. Towards an efficient Maldi-MS pipeline

Promotor(s): prof.dr. B. Poolman, prof.dr. R. Breitling

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Methode voor analyse van eiwitten in complexe monsters verbeterd

Eiwitten spelen een uitermate belangrijke rol in alle levende organismen: ze zijn de werkpaarden van de cel. Tejas Gandhi deed onderzoek naar de verbetering van een LC-MALDI gebaseerd proteomics werkschema, waarbij hij zich richtte op het verbeteren van specifieke componenten. Zijn onderzoek heeft geresulteerd in verschillende nieuwe algoritmes en softwarematige oplossingen.

Gandhi richtte zich in zijn promotieonderzoek op proteomics, de uitgebreide kwantitatieve studie van eiwitexpressie en de fluctuaties daarin onder invloed van biologische veranderingen.

Het doel van een typisch proteomics-experiment is om de eiwitten van een organisme te vergelijken die onder verschillende omstandigheden (zoals bijvoorbeeld temperatuur, een mutatie, beschikbaarheid van voedingsstoffen, ziek ten opzichte van gezond) tot expressie komen.

Het idee is om het biologische systeem te begrijpen aan de hand van de verschillen tussen twee of meerdere staten. In het geval van proteomics gaat het daarbij om de aanwezigheid, de (kwalitatieve) staat en de hoeveelheden van eiwitten. Voordat een grondige kwantitatieve analyse van de verschillen kan worden gedaan, is het noodzakelijk dat alle onbekende eiwitten die aanwezig zijn in een biologisch sample worden geïdentificeerd.

Shotgun proteomics vormt daarbij een essentiële tool in high-throughput analyse van eiwitten in complexe biologische samples. Precieze identificatie van peptides afkomstig van LC-analyse gekoppeld aan tandem massa-spectrometrie vormt de basis van dergelijke analyses. Gandhi deed onderzoek naar de verbetering van een LC-MALDI gebaseerd proteomics werkschema. Hij richtte zich daarbij op het verbeteren van specifieke componenten. Zijn promotieonderzoek heeft geresulteerd in verschillende nieuwe algoritmes en softwarematige oplossingen.

Tejas Gandhi (India, 1979) studeerde Bioinformatics aan de Chalmers University of Technology en deed zijn promotieonderzoek aan het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnologie Instituut van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...