Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Personalized pharmacotherapy of psychosis clinical and pharmacogenetic approaches

08 juni 2011

Promotie: dhr. J. Vehof, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Personalized pharmacotherapy of psychosis clinical and pharmacogenetic approaches

Promotor(s): prof.dr. H. Snieder, prof.dr. R.P. Stolk

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

 

Veel obstakels naar gepersonaliseerde behandeling schizofrenie

 

Schizofrenie is een veelvoorkomende psychiatrische ziekte met een grote impact voor patiënt en omgeving. Er zijn al zestig jaar antipsychotische medicijnen, maar die werken lang niet voor alle patiënten en hebben bovendien vaak vervelende bijwerkingen, zoals gewichtstoename en bewegingsstoornissen.

Promovendus Jelle Vehof ging op zoek naar manieren om te voorspellen hoe patiënten op antipsychotica reageren. Hiertoe onderzocht hij onder meer variaties in het DNA die de uitwerking van de medicijnen op de hersenen bepalen. Vehof ontdekte dat variaties in de genen van de histamine H1 en serotonine 2C receptor de kans op onder meer gewichtstoename en suikerziekte kunnen verhogen. Variaties in het dopamine D2 receptor-gen lijken een rol te spelen bij het ontstaan van bewegingsstoornissen.

Het doel van onderzoek als dat van Vehof is om uiteindelijk elke patiënt het meest geschikte antipsychoticum te geven, afgestemd op het eigen genetisch profiel. Maar ook deze studie illustreert hoe moeilijk zulke “gepersonaliseerde therapie” nog zal worden. Conclusies over veelbelovende genetische variaties uit eerdere onderzoeken, konden in deze studie niet bevestigd worden. Het wordt steeds duidelijker dat omgevingsinvloeden, etnische verschillen en vele andere factoren de link tussen genetische variatie en de werking van antipsychotica kunnen verstoren.

Jelle Vehof (Apeldoorn, 1982) studeerde econometrie en geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Epidemiologie en Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek is onderdeel van de GROUP studie en het PHAMOUS project en werd mede gefinancierd door ZonMw en het Rob Giel Onderzoekcentrum. Vehof is inmiddels in opleiding tot oogarts in het UMCG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...