Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Personalized pharmacotherapy of psychosis clinical and pharmacogenetic approaches

08 juni 2011

Promotie: dhr. J. Vehof, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Personalized pharmacotherapy of psychosis clinical and pharmacogenetic approaches

Promotor(s): prof.dr. H. Snieder, prof.dr. R.P. Stolk

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

 

Veel obstakels naar gepersonaliseerde behandeling schizofrenie

 

Schizofrenie is een veelvoorkomende psychiatrische ziekte met een grote impact voor patiënt en omgeving. Er zijn al zestig jaar antipsychotische medicijnen, maar die werken lang niet voor alle patiënten en hebben bovendien vaak vervelende bijwerkingen, zoals gewichtstoename en bewegingsstoornissen.

Promovendus Jelle Vehof ging op zoek naar manieren om te voorspellen hoe patiënten op antipsychotica reageren. Hiertoe onderzocht hij onder meer variaties in het DNA die de uitwerking van de medicijnen op de hersenen bepalen. Vehof ontdekte dat variaties in de genen van de histamine H1 en serotonine 2C receptor de kans op onder meer gewichtstoename en suikerziekte kunnen verhogen. Variaties in het dopamine D2 receptor-gen lijken een rol te spelen bij het ontstaan van bewegingsstoornissen.

Het doel van onderzoek als dat van Vehof is om uiteindelijk elke patiënt het meest geschikte antipsychoticum te geven, afgestemd op het eigen genetisch profiel. Maar ook deze studie illustreert hoe moeilijk zulke “gepersonaliseerde therapie” nog zal worden. Conclusies over veelbelovende genetische variaties uit eerdere onderzoeken, konden in deze studie niet bevestigd worden. Het wordt steeds duidelijker dat omgevingsinvloeden, etnische verschillen en vele andere factoren de link tussen genetische variatie en de werking van antipsychotica kunnen verstoren.

Jelle Vehof (Apeldoorn, 1982) studeerde econometrie en geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Epidemiologie en Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek is onderdeel van de GROUP studie en het PHAMOUS project en werd mede gefinancierd door ZonMw en het Rob Giel Onderzoekcentrum. Vehof is inmiddels in opleiding tot oogarts in het UMCG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...