Competition and strategic behavior in energy markets
Promotie: dhr. R. van Eykel, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Competition and strategic behavior in energy markets
Promotor(s): prof.dr. J.L. Moraga-González
Faculteit: Economie en Bedrijfskunde
Mededinging en strategie op de energiemarkt
Het dereguleringsproces in de energiesector heeft tot drastische veranderingen in de marktstructuur van deze industrie geleid. Het promotieonderzoek van Remco van Eijkel tracht marktgedrag van spelers in gedereguleerde energiemarkten in kaart te brengen om zodoende bij te dragen aan de ontwikkeling van beleidsmaatregelen die leiden tot een betere marktwerking. Er bestaat overtuigend empirisch bewijs dat bedrijven in deze markten vaak een substantiële invloed hebben op de prijs die tot stand komt. Tegen deze achtergrond worden speltheoretische modellen gebruikt om het strategische gedrag van marktspelers te bestuderen.
Aan de orde komen verschillende instrumenten die energiebedrijven ter beschikking hebben om het spel van vraag en aanbod in hun voordeel te beïnvloeden. Daarnaast wordt onderzocht welk beleid gevoerd kan worden om marktmacht aan de aanbodkant tegen te gaan. Zo wordt bekeken hoe het (strategische) gebruik van netwerkcapaciteit door groothandelsbedrijven bepaalt of er congestie van het netwerk optreedt. Het onderzoek toont aan dat een discriminatoir tariefsysteem wenselijk is wanneer zich congestie in het transportnet voordoet. Daarnaast kunnen bedrijven termijncontracten verhandelen voor strategische doeleinden, afhankelijk van de transparantie in de markt. Tot slot ontwikkelt Van Eijkel een methodologie die kan toetsen of dit strategische motief in werkelijkheid een belangrijke rol speelt. Als dit niet het geval is, zou het beleid erop gericht moeten zijn de markt transparanter te maken. Een levendige handel in termijncontracten lijkt namelijk over het algemeen gunstig voor marktwerking.
Remco van Eijkel (Amersfoort, 1981) volgde de researchmaster economics and econometrics aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:11 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.